ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Καλεί τους απόντες στην Πανορθόδοξη Σύνοδο στα Χανιά

Οικουμενικός Πατριάρχης: Καλεί τους απόντες στην Πανορθόδοξη Σύνοδο στα Χανιά

Πρόσκληση συμμετοχής στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά αύριο Κυριακή, απηύθυναν οι 10 Προκαθήμενοι που μετέχουν από στις εργασίες της Μικρής Σύναξης προς τους τέσσερις Προκαθήμενους της Ορθοδοξίας που απουσιάζουν από τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων.

H εισήγηση για την πρόσκληση έγινε από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο ο οποίος ζήτησε εκτός από το Συλλείτουργο της Κυριακής να κληθούν να παραστούν και στις εργασίες της Μεγάλης Συνόδου που επισήμως ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη του ζήτησε να μειώσουν το χρόνο αποφεύγοντας επιστολές και φαξ και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και με τους 4 απόντες για να τους καλέσει . "Οι διαφορές στο Κατάρ ή το θέμα των μεικτών γάμων δεν μπορεί να είναι λόγοι απουσίας των 4 Προκαθημένων» τόνισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συμφωνία των υπολοίπων 9 Προκαθημένων ξεκίνησε τη διαδικασία των τηλεφωνικών επαφών στο περιθώριο της Μικρής Σύναξης η οποία εξετάζει τις λεπτομέρειες του μηνύματος της Μεγάλης Συνόδου.

Οι ίδιοι νωρίτερα σε μία ακόμη κίνηση για έμπρακτη ενότητα, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα αποδεικνύοντας έστω και αυτή τη στιγμή ότι προέχει η ενότητα και αυτό που επιθυμούν είναι στη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής στον Άγιο Μηνά να είναι παρόντες και οι 14 Προκαθήμενοι των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

"Εμείς πάντα ελπίζουμε ότι οι απούσες Εκκλησίες θα καταφέρουν να έρθουν," υποστήριξε το πρωί της Παρασκευής , μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γαλλίας ,από το Κολυμπάρι των Χανίων όπου και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μέσα από μία λιτή δήλωση αλλά με πολλά μηνύματα ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ενδείξεις για αφίξεις από τους εκπροσώπους των Εκκλησιών που δεν παρίστανται τόνισε η Ορθοδοξία του καλεί όλους, χωρίς να μπαίνουν όρια και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τελευταία επιστολή του Πατριάρχης της Μόσχας, οποίος σε μία αποστροφή του λόγου επισημαίνει ότι η ενότητα της Εκκλησίας παραμένει και δεν αμφισβητείται παρά τις όποιες απουσίες της Συνόδου, όπως διαβάζουμε στο vimaorthodoxias.gr.

Οι 10 Προκαθήμενοι συνεπικουρούμενοι από δύο Μητροπολίτες τους έκαστος, προσευχηθήκαν από κοινού για την ευόδωση των εργασιών της Συνόδου στην εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας και αφού περπάτησαν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μοναστήρι μέχρι το χώρο της ορθόδοξης ακαδημίας μπήκαν στον χώρο προκειμένου να ξεκινήσουν τη μικρή Σύναξη όπου και στρέφεται το ενδιαφέρον.

Σχετικές ειδήσεις