ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου

Δεκαπενταύγουστος: Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου

"Eίμεθα η φωνή του Χριστού σ’έναν μεταβαλλόμενο κόσμο γεμάτο προκλήσεις" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχ. Αμερικής Δημήτριος σε εγκύκλιό του για τον Δεκαπενταύγουστο.

Αναλυτικά:

15 Αυγούστου 2016

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Στην ευλογημένη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, συνεχίζουμε να ευχαριστούμε τον Θεό για τις ευλογίες που μας εχάρισε στις εργασίες μας στο Nashville στα πλαίσια της 43ης Κληρικολαικής Συνελεύσεώς μας. Σε ολόκληρη τη διάρκεια της εβδομάδος η οποία μοιράσθηκε σε ευκαιρίες λατρείας, συναντήσεις και συσκέψεις βιώσαμε την ενότητα και την αφοσίωση στο ιερό έργο της Εκκλησίας και τη δέσμευση στην ιερή διακονία της καλύψεως τεραστίων αναγκών.

Εμπνευσθήκαμε από το θέμα της Συνελεύσεώς μας «Είσθε η Φωνή του Χριστού σ’ έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο» και όπως τιμούμε την ιερή ημέρα της 15ης Αυγούστου, εμπνεόμεθα από Εκείνη η οποία γνώριζε, ακολούθησε και διέδωσε τη φωνή του Χριστού. Η Παρθένος Μαρία γνώριζε τη φωνή του Χριστού διότι είχε μοναδική σχέση μαζί Του ως μητέρα Του. Άκουγε τη φωνή Του από τη γέννησή Του και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και της διακονίας Του. Άκουγε τους λόγους Του καθώς μεγάλωνε. Θαύμαζε τη σοφία Του όσο ήταν νέος. Άκουγε τις διδασκαλίες Του. Πληγώθηκε πολύ όταν άκουσε την φωνή της οδύνης Του από τον Σταυρό, και γέμισε με χαρά μετά από την ανάστασή Του και ακούγοντας τις επαγγελίες Του.

Η Παρθένος Μαρία ακολούθησε επίσης τη φωνή του Χριστού διότι είχε δεσμευθεί να υπακούη στο θέλημα του Θεού. Αφιερώνοντας τη ζωή της στην αγιότητα και καθαρότητα, υπάκουσε στο θέλημά Του να γίνη η Θεοτόκος και να κυοφορήση τον Υιό του Θεού. Με πίστη ανέθρεψε τον Ιησού, έχοντας εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Θεού για την εκπλήρωση του σχεδίου Του για τη σωτηρία μας. Ακολούθησε με ελπίδα και πίστη όταν ο Χριστός διεκήρυξε και απεκάλυψε την θεία χάρη. Άκουσε και απεκόμισε μεγάλη δύναμη από τους λόγους Του καθώς η διδασκαλία Του προσέφερε βεβαιότητα τεραστίων ευλογιών και αιώνιας ζωής.

Καθώς γνώριζε και ακολούθησε τη φωνή του Χριστού, η Θεοτόκος επίσης διέδωσε τη φωνή Του. Μέσα από την αγιότητα της ζωής της, πολλοί απέκτησαν νέα ζωή εν Χριστώ. Πολλοί μπόρεσαν και εβίωσαν τη δύναμη της παρουσίας του Θεού και των ευλογιών Του μέσα από τη μαρτυρία της. Διέδωσε τη φωνή Του μέσα από την αγάπη της για τον Θεό και τους ανθρώπους, μέσα από τη θυσία της και την πίστη της. Γενεές γενεών ανθρώπων την αποκαλούν ευλογημένη διότι το παράδειγμα της ζωής της συνεχίζει να οδηγή ανθρώπους στο Θεό.

Αυτή η μαρτυρία πίστεως και αγιότητος ζωής εορτάσθηκε στην Κοίμησή της, την οποία συνεχίζουμε και σήμερα καθώς τιμούμε τη ζωή και τη μαρτυρία της. Μέσα από το βίο της, βιώνουμε τη δύναμη της γνώσεως και της υπακοής στη φωνή του Χριστού. Επιβεβαιώνουμε την ανάγκη για μια απ’ευθείας σχέση μαζί Του ώστε ν’ ακούμε τη φωνή Του. Μέσα από τη λατρεία, την προσευχή και την ανάγνωση της Αγίας Γραφής, γνωρίζουμε τους λόγους Του, κοινωνούμε μαζί Του και αναγνωρίζουμε την παρουσία Του. Απ’αυτή τη βάση της γνώσεως του Χριστού, είμεθα σε θέση να ενωθούμε μαζί Του και να διαδώσουμε το μήνυμά Του της αληθείας και της αγάπης στους άλλους. Είμεθα σε θέση να είμεθα η φωνή του Χριστού σ’έναν μεταβαλλόμενο κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Μέσα από την καθημερινότητά μας, τους λόγους και τις πράξεις μας, και μέσα από τις ενορίες μας απευθύνουμε την πρόσκλησή Του για χάρη και αιώνια ζωή και για όλα εκείνα τα οποία γνώριζε και εβίωσε η Παναγία Μητέρα μας, Θεοτόκος και Αειπάρθενος Μαρία.

Αυτή την ευλογημένη ημέρα ευχαριστούμε το Θεό για την αγία ζωή της και την Κοίμησή της, για τις θερμές πρεσβείες της για έλεος και προστασία, και για την μαρτυρία της υπέρ Χριστού. Όπως μας εμπνέει στην πορεία της πίστεώς μας, είθε να είμεθα κι εμείς μάρτυρες Εκείνου έτσι ώστε ν’ ακούσουν όλοι τη φωνή Του!

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Σχετικές ειδήσεις