Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερώνυμος σε Φίλη: Δεν συζητώ μαζί σου για το μάθημα των Θρησκευτικών! (vid)

Newsbomb

«Κόκκινο πανί» για τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ο υπουργός Παιδείας - «Με τις δηλώσεις του ο κ. Φίλης ύβρισε και συκοφάντησε την Εκκλησία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρη Κονιδάρη

Κλιμακώνεται η διαμάχη της κυβέρνησης με την Εκκλησία, με φόντο τις αλλαγές που επιθυμεί να επιφέρει στα Θρησκευτικά ο Νίκος Φίλης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης επιβεβαίωσε σήμερα, Τετάρτη (05/2016) το απόλυτο χάσμα ανάμεσα στους δύο θεσμούς, ξεκαθαρίζοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν συζητά με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα του συγκεκριμένου μαθήματος.

«Με τις δηλώσεις του ο κ. Φίλης ύβρισε και συκοφάντησε την Εκκλησία. Ποιος αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή. Ποιος αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τον διάλογο;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κονιδάρης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε: «Ο Αρχιεπίσκοπος διεμήνυσε στον κ. Φίλη ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί του, διότι στη διαδικασία αυτή, υπήρξαν πάρα πολλά ψεύδη. Και υπήρξαν ύβρεις και υπήρξαν και συκοφαντίες».

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου χαρακτήρισε ως «μεγάλο ψεύδος» το γεγονός ότι υπήρξε πραγματικός διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών. «Διάλογος τέτοιος ουδέποτε διεξήχθη», είπε και τόνισε ότι στο δείπνο που είχε παραθέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Μακαριότατο την 1η Σεπτεμβρίου παρουσία Φίλη, «ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κονιδάρης έκανε λόγο για «αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι “πιθηκιστικά” μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες» και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Εκκλησία ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος».

Ο ίδιος, εξάλλου, είπε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε δημοψήφισμα».
Ερωτηθείς για το εάν η στάση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας κινείται στα βήματα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο κ. Κονιδάρης απάντησε: «Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερωνύμου».

Επί τάπητος το μάθημα των Θρησκευτικών στη Σύνοδο της Εκκλησίας

Εν τω μεταξύ, τα Θρησκευτικά και η συζήτηση επί των θεμάτων που έθεσε στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκονται στο επίκεντρο της Ιεραρχίας σήμερα, Τετάρτη (05/10/2016).

Οι αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών έχουν προκαλέσει «ιερή» αγανάκτηση και αρκετοί μητροπολίτες βρίσκονται σε θέση μάχης.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, έδωσε το στίγμα του για το πώς προσεγγίζει η Εκκλησία τη διδασκαλία του μαθήματος.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών λειτουργεί πράγματι προβληματικά. Το βάρος ευθύνης πέφτει στην Εκκλησία, στην Πολιτεία και εν πολλοίς στα πρόσωπα που καλούνται να διακονήσουν στον τομέα αυτό», είπε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.