ΕΘΝΙΚΑ

Απίστευτη πρόκληση: Η «Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»

Απίστευτη πρόκληση: Η «Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»

Σε μια απίστευτη γκάφα(;) υπέπεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αποκάλεσε σε σημερινή (4 Μαρτίου) συνέντευξη Τύπου τα Σκόπια, «Μακεδονία».

ΕΠΙΠΟΛΑΙΟ ΛΑΘΟΣ Ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ;

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το εάν η βαλκανική χώρα (την αποκάλεσε Μακεδονία) βρίσκεται στην ατζέντα της Κομισιόν λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης, είπε:

«Η απάντηση είναι ναι, είναι στην ατζέντα, και επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι μαζί με τον Επίτροπο Χαν ήδη επισκεφθήκαμε όχι την «Μακεδονία» αλλά και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η προσοχή που δίνουμε στα Βαλκάνια είναι υψηλή».

Η κ. Μογκερίνι συνέχισε λέγοντας ότι η Βοσνία είναι η μόνη χώρα που επισκέφθηκε επίσημα τους τρεις πρώτους μήνες που ανέλαβε καθήκοντα, ενώ προσεκτικά παρακολουθεί και την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η «Μακεδονία» είναι στην ατζέντα όπως άλλωστε πάντα είναι στην ατζέντα η στήριξη και η βοήθεια σε χώρες σημαντικές στην περιοχή μας».

Μήπως η... γκάφα της κ. Μογκερίνι είναι προπομπός μιας στάσης της ΕΕ επάνω σε ένα ανοιχτό ζήτημα;

Πρόκειται για ένα ανεπίτρεπτο λάθος από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ το οποίο πρέπει να ανακληθεί άμεσα.

Είναι αναγκαίο η ΕΕ να εγκαλέσει «εδώ και τώρα» την Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και να μας πει επιτέλους ποια είναι η επίσημη θέση της για το Σκοπιανό.

Όπως και να έχει, η στάση της κ. Μογκερίνι και οποιουδήποτε άλλου που εσκεμμένα ή όχι αποκαλεί τα Σκόπια, Μακεδονία, παίζοντας παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας, καθώς θίγει ευθέως τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σχετικές ειδήσεις