ΕΘΝΙΚΑ

Σοκ: Και τυπικά τζαμί η Αγία Σοφία - Μουεζίνης απαγγέλλει προσευχή μέσα από το Ναό!

Σοκ: Και τυπικά τζαμί η Αγία Σοφία - Μουεζίνης απαγγέλλει προσευχή μέσα από το Ναό!

Yπέρτατη πρόκληση για την Ορθοδοξία καθώς σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μουεζίνης απαγγέλλει Azan μέσα από την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά σε 85 χρόνια!

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από την υπέρτατη τουρκική πρόκληση

Αν και το κάλεσμα της προσευχής ακουγόταν από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εντούτοις ο μουεζίνης πάντα έψελνε από ένα δωμάτιο προσευχής στον περίβολο της Αγίας Σοφίας παρά από το εσωτερικό!

Από την Αγία Σοφία εξέπεμπε από την ιστορική περιφέρεια Σουλταναχμέτ το αζάν (μουσουλμανική προσευχή) από τους μιναρέδες κατ’ ακολουθία το Λαυλατ αλ’ Καντρ της Παρασκευής, ή την νύχτα της δύναμης (εξουσίας), σηματοδοτώντας την πρώτη αποκάλυψη του Κορανίου στον προφήτη Μωάμεθ.

Ας δούμε τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ: «Η Αγιά Σοφιά αντήχησε στο κάλεσμα της πρωινής προσευχής από τον μουεζίνη μέσα από την Αγία Σοφία το «ορόσημο» του 6ου αιώνα της Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια το Σάββατο.

Η μετάδοση του πρωινού καλέσματος για προσευχή μετά από την Αγιά Σοφιά είναι πιθανό να αναζωπυρώσει την αμφισβήτηση σχετικά με την χρήση του «κτιρίου» λένε οι Τούρκοι το οποίο είχε οριστεί σαν μουσείο το 1935 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον πρώτο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Χτισμένη αρχικά σαν μια Ορθόδοξη Χριστιανική Βασιλική [Εκκλησία] κατά την διάρκεια της βασιλείας του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α΄ το 537 μ.Χ., η περίφημη θολωτή δομή, γνωστή και ως Ayasofya στα τούρκικα, μετατράπηκε σε τζαμί μετά από την κατάκτηση της πόλης το 1453 από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν εκκλήσεις να γυρίσει το κτίριο σε μουσουλμανική λατρεία. Τον προηγούμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση παραπονέθηκε για την απαγγελία του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού — κριτική που το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικό χαρακτήρισε ως «μη αποδεκτή».

Το κάλεσμα του αζαν μεταδόθηκε σε ένα σαββατιάτικο πρόγραμμα της τηλεόρασης με την συμμετοχή του Μεχμέτ Γκόρμεζ [ή Γκιουρμέζ], του επικεφαλής του Συμβουλίου Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ο Γκορμεζ περιέγραψε επίσης την τρομοκρατική επίθεση στον Αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, στην οποία 44 άτομα και 3 επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν, σαν ένα κομμάτι του «πολέμου ενάντια στο Ισλάμ».

Είπε ότι το Ισλάμ ήταν ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατίας. «Οι σφαγιασμένοι δεν είναι μόνο οι ζωές μας αλλά επίσης και οι ύψιστες αξίες που ήρθαν στην ανθρωπότητα από το Ισλάμ».

Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ευστράτιος Ευθυμίου ανέφερε ότι «η πράξη αυτή είναι «ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος».

«Το υπουργείο Εξωτερικών», όπως επισήμανε ο κ. Ευθυμίου, «έχει κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών του, με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι «η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό».

«Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και κάλεσε τη γειτονική χώρα, για άλλη μια φορά, «να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες» και «να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».

Το ζήτημα είναι πλέον έως πότε θα σιωπά η διεθνής κοινότητα απέναντι στους Τούρκους;

Σχετικές ειδήσεις