ΕΘΝΙΚΑ

Γκάφα μεγατόνων από το ελληνικό ΥΠΕΞ: Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία

Γκάφα μεγατόνων από το ελληνικό ΥΠΕΞ: Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία

Μάστιγα τείνουν να γίνουν οι απανωτές γκάφες που κάνει το τελευταίο καιρό το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΚΟΝΤΕΨΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μετά τις μεταφράσεις τύπου… Google Translate που χρησιμοποιήθηκαν ως απάντηση στην τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ακόμη μία τραγική αστοχία, ένα λανθασμένο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, λίγο έλειψε να ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και να προκαλέσει σοβαρή ζημία για τη χώρα μας.

Το τηλεγράφημα που απέστειλε ο ανταποκριτής του Πρακτορείου, Άρης Αμπατζής, έκρυβε ένα σοβαρότατο λάθος, αφού απέδιδε στον πρόεδρο της Τουρκίας μια δήλωση, βάσει της οποίας ο ίδιος έθετε ζήτημα δημοψηφίσματος για τη Δυτική Θράκη, ενώ ήγειρε δήθεν ζήτημα περί Θεσσαλονίκης και νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, τα λόγια αυτά δεν ανήκαν, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, στον κ. Ερντογάν, αλλά ήταν μια αναφορά της διαδικτυακής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Κι ενώ η ανακριβής είδηση οδήγησε στην απόλυση του δημοσιογράφου, με τον γενικό διευθυντή του Πρακτορείου, Μιχάλη Ψύλο, να κάνει λόγο σε γραπτή ανακοίνωσή του για «τραγικό σφάλμα», το κακό είχε ήδη γίνει, αφού οι υπεύθυνοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, επιδεικνύοντας εγκληματική προχειρότητα, υιοθέτησαν άκριτα το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος, δίχως πρωτίστως να ελέγξουν την ακρίβεια των μεταδιδόμενων πληροφοριών.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η οποία είχε ως εξής:

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, αυτή η απάντηση βασίστηκε σε μια τεράστια ανακρίβεια και λίγο έλειψε να οδηγήσει σε ένα νέο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Δυστυχώς, το ελληνικό ΥΠΕΞ πιάνεται, για πολλοστή φορά, στον ύπνο. Το Newsbomb.gr κρούει αδιαλείπτως εδώ και καιρό και με συνεχή ρεπορτάζ τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί – επιτέλους – όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός από την υπεύθυνη αρχή διαχείρισης της εξωτερικής μας πολιτικής να ενστερνιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση τρία βασικά πράγματα: σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εθνική συνείδηση.

Με τέτοια απίστευτα λάθη, δεν μπορεί κανείς να μιλάει για σοβαρή άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Είναι, το λιγότερο, αδιανόητο και αφελές να περιμένουμε, ύστερα από κάτι τέτοιο να μας πάρει κανείς στα σοβαρά!

Το πλέον λυπηρό, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και μοιάζει διαρκώς να λησμονεί πως η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνεπάγεται διαρκή επαγρύπνηση.

Το ερώτημα, επομένως, που τίθεται είναι ποιες ενέργειες θα κάνει από εδώ και στο εξής το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του; Η διπλωματία δεν συγχωρεί λάθη και πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Μεγαλύτερη προσοχή, συνεπώς, και σίγουρα περισσότερη σοβαρότητα από εδώ και πέρα…

Σχετικές ειδήσεις