ΕΘΝΙΚΑ

Φέρχοφσταντ: Εξωφρενική η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν

Φέρχοφσταντ: Εξωφρενική η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν

Έναν ανέλπιστο σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα στο πρόσωπο του προέδρου της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβουλίου, απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Συγκεκριμένα ο Γκι Φέρχοφσταντ πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε τα εξής: «Είναι επικίνδυνο, και να μην πω εξωφρενικό, να θέτεις υπό αμφισβήτηση μια συνθήκη που συνομολογήθηκε πριν 100 χρόνια».

Η εν λόγω δήλωση έγινε στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist, το οποίο διεξάγεται στη Λευκωσία, ενώ ο Βέλγος πολιτικός δεν παρέλειψε αν εκφράσει τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για εξεύρεση λύσης και για επανένωση της Κύπρου.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπραικό πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που ο Ερντογάν «διεκδικεί το ένα ελληνικό νησί μετά το άλλο και άρχισε να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις όπως η προσφυγική, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες που επιμένουν επί οκτώ χρόνια.

Επιπλέον, ζήτησε την υιοθέτηση κοινής στάσης για τη μεταναστευτικής κρίση, τη θέσπιση μηχανισμού καταμερισμού των προσφύγων, αλλά και κοινή εξωτερική πολιτική, σε μια στιγμή που στη Συρία εξελίσσεται ένας πόλεμος μέσω αντιπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων.

Σχετικές ειδήσεις