ΕΘΝΙΚΑ

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Αιγαίο: Τουρκικοί τσαμπουκάδες μετά τα πυρά του Λιμενικού

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Αιγαίο: Τουρκικοί τσαμπουκάδες μετά τα πυρά του Λιμενικού

Τρία τουρκικά πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της Ρόδου - Τουρκικό φορτηγό πλοίο αρνήθηκε έλεγχο της Ελληνικής Ακτοφυλακής η οποία απάντησε με βολές εναντίον του - Σε… πρωταγωνιστικό ρόλο τα τουρκικά ΜΜΕ στο παιχνίδι των εντυπώσεων – Σε πλήρη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Δραματικές εξελίξεις σημειώνονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο νότιο Αιγαίο, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε τη Δευτέρα (03/07/2017), όταν ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος έριξε προειδοποιητικές βολές σε φορτηγό πλοίο υπό τουρκική σημαία, το οποίο είχε κριθεί ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών και ο κυβερνήτης του αρνήθηκε τον έλεγχο από τις ελληνικές Αρχές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν αμέσως το γεγονός, για να δημιουργήσουν νέο σκηνικό έντασης στο Αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anandolu, στ' ανοικτά της Ρόδου κατέπλευσαν άμεσα τρία τουρκικά σκάφη, δύο ακταιωροί και ένα πολεμικό κατέπλευσαν στο νότιο Αιγαίο, στο σημείο όπου έγινε το περιστατικό και συνόδευσαν το τουρκικό φορτηγό ACT μέχρι το λιμάνι της Μαρμαρίδας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Άμεσα, όμως, κινητοποιήθηκε και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, με ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το μια «υπερβολικη» πράξη εκ μέρους της Αθήνας.

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών Αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση του Νίκου Κοτζιά

KOTZIAS

Την απάντηση ότι το πλοίο με τουρκική σημαία που σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς, έδωσε αυτή την απάντηση ερωτηθείς από το ΑΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Τι απαντά η Ελληνική Ακτοφυλακή

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ακτοφυλακή επιβεβαίωσε την εμπλοκή με το τουρκικό φορτηγό πλοίο. Όπως τονίζουν, υπήρξε καταγγελία για να ερευνηθεί το σκάφος M/V ACT, το λιμενικό έσπευσε για έρευνες αλλά ο Τούρκος καπετάνιος αρνήθηκε τον έλεγχο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι φορτηγό πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

Σε ρόλο «μπροστάρη» τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίές από το mignatiou.com, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιδόθηκαν σε ένα άγριο παιχνίδι εντυπώσεων.

«Θα πρέπει να σημειωθεί πως το τουρκικό φιλοκυβερνητικό Κανάλι 24, με τίτλο ‘η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος” ερμηνεύει την κίνηση της Ελλάδας ως προσπάθεια να λήξει τις συνομιλίες. Η Ελλάδα θα το πληρώσει προσθέτει το τουρκικό κανάλι, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρωτοβουλίες η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο Κυπριακό», αναφέρει η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας που έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο σε σκάφος του λιμενικού από τη Ρόδο, με αποτέλεσμα να υπάρξει προειδοποιητική βολή σε ασφαλές σημείο του πλοίου από το πλήρωμα.

Μάλιστα, υπήρχαν στοιχεία ότι το πλοίο M/V ACT μετέφερε ναρκωτικά. Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου, με σημαία Τουρκίας, αρνήθηκε να οδηγήσει το πλοίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Από την πλευρά του, ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου, δήλωσε στο CNN Turk ότι: «η Ελληνική Ακτοφυλακή ήθελε να καταπλεύσει το πλοίο αμέσως στο λιμάνι της Ρόδου. Δεν το δεχθήκαμε, ήθελαν να διενεργήσουν έλεγχο αλλά ούτε αυτό το δεχτήκαμε. Μας ενημέρωσαν ότι θα πυροβολούσαν αν δεν σταματούσαμε, και το έκαναν. Οι σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό-πλοίο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Deniz το τουρκικό πλοίο κατευθυνόταν στον Κόλπο της Σμύρνης από το λιμάνι του İskenderun.

Όπως αναφέρει ο καπετάνιος του τουρκικού φορτηγού πλοίου, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος του έδωσε εντολή να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Ρόδου για έρευνα, ενώ όπως ισχυρίζεται ο ίδιος το τουρκικό σκάφος βρισκόταν στα διεθνή ύδατα.

Ο Τούρκος καπετάνιος, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ αρνήθηκε, καλώντας ταυτόχρονα τις τουρκικές Αρχές. Τότε το ελληνικό σκάφος άνοιξε πυρ εναντίον του καθώς το τουρκικό φορτηγό πλοίο κατευθυνόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αρνούμενο τον έλεγχο των Ελλήνων λιμενικών.

thermo epeisodio

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Τούρκο καπετάνιο εναντίον του σκάφους του ρίχτηκαν τουλάχιστον 16 σφαίρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τρία τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τη Ρόδο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ ο Ελληνικός Στόλος παρακολουθεί κάθε κίνηση των Τούρκων που «ψάχνονται» για ένταση στο Αρχιπέλαγος.

Σχετικές ειδήσεις