ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά - Νίμιτς

Σκοπιανό: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά - Νίμιτς

Σκοπιανό | Νίκος Κοτζιάς | Μάθιου ΝίμιτςΠρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, συζητάμε για το Σκοπιανό 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί», τόνισε την Τρίτη (30/01) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Κοτζιά.

Νίμιτς: «Είναι ώρα αποφάσεων» - Κοτζιάς: «Δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα» - Οι τέσσερις σλαβικές ονομασίες που προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ

Το καλό κλίμα που υπήρξε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς, επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης (30/01) και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας, πάντως, ότι δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα ως προς την επίλυση του Σκοπιανού.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει ένα σχέδιο συμφώνου προς τη γείτονα χώρα για το θέμα του ονόματος και είπε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι καλή τη πίστη μπορούμε να οδηγηθούμε προς μια θετική κατέυθυνση, τα άλλα τα αφήνω σε όσους θέλουν να κάνουν απλώς κριτική».

Όπως δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, «συζητήσαμε σχετικά με το τι μπορούμε να υιοθετήσουμε και πού έχουμε ενδοιασμούς σε σχέση με τις προτάσεις του κι εκεί του πρότεινα εναλλακτικές».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά

Από την πλευρά του, ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου, πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση», κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Κουμουτσάκος για Νίμιτς: Ανησυχούμε για την έκβαση του Σκοπιανού

koumoutsakos nimits

Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί, ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο «γαλάζιος» βουλευτής σε δήλωσή του on camera, είπε πως «η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δεν αμβλύνει δυστυχώς την ανησυχία μας».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου:

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:

Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».

Κοτζιάς: Σύνθετη ονομασία, αμετάφραστη και γραμμένη στη σλαβική διάλεκτο

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα (29/01) μέσω συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση πως η ελληνική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μια σύνθετη λέξη, η οποία θα είναι αμετάφραστη και θα είναι γραμμένη στη σλαβική διάλεκτο.

Μιλώντας την ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιθυμεί πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Επί της ουσίας το όνομα της γείτονος θα κινείται στο πλαίσιο των τεσσάρων προτάσεων που έχει διατυπώσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη σλαβική γλώσσα. Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Υπό το πρίσμα αυτό, θα μπορούσε, άλλωστε, να υπερψηφίσει μια τέτοια πρόταση και ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε υπερτονίσει πως θα ψήφιζε μια ονομασία, μόνον εάν δεν περιλάμβανε τον ελληνικό όρο «Μακεδονία».

Εξάλλου, στον απόηχο της κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (29/01), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αμέριστη στήριξή του προς το πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών, ενώ έδωσε τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να «ρίχνει» την κυβέρνηση λόγω Σκοπιανού.

Διαβάστε σχετικά:

Σύμφωνο Ελλάδας - Σκοπίων μέσα στο Φεβρουάριο

Κατά τα λοιπά, ο Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε την κατάθεση ενός σχεδίου συμφώνου προς την πλευρά των Σκοπίων, με όλα τα ανοικτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Ο ίδιος σημείωσε πως σε περίπτωση που υπάρξει λύση, «εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή».

Και πρόσθεσε: «Η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, με αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις