ΕΘΝΙΚΑ

«Παραληρεί» η Τουρκία: Μη δοκιμάζετε την υπομονή μας, γιατί στο παρελθόν είχατε εδαφικές απώλειες

«Παραληρεί» η Τουρκία: Μη δοκιμάζετε την υπομονή μας, γιατί στο παρελθόν είχατε εδαφικές απώλειες

Τουρκικές προκλήσεις | Τουρκία: Τον προκλητικό… χαβά της προσβολής και της αμφισβήτησης των εδαφικών κεκτημένων της Ελλάδας συνεχίζουν με αμείωτη ένταση οι Τούρκοι. Αυτή τη φορά, ήταν ένας Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία, ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος εκτόξευσε απειλές εναντίον της χώρας μας, προειδοποιώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, την ελληνική αλλά και την ελληνοκυπριακή πλευρά με νέο «θερμό» επεισόδιο.

«ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ» ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟ ΝΑΥΑΡΧΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΙΜΙΑ

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Milliyet», ο Γκιουρντενίζ σχολίασε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντας ως «επίδειξη ισχύος του τουρκικού στόλου την παρεμπόδιση από το τουρκικό ναυτικό του γεωτρύπανου που προχωρά στο οικόπεδο 3».

milliyet

Ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός του τουρκικού Ναυτικού υποστήριξε πως η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τίποτα απ’ όσα της ανήκουν και τόνισε σχετικά: «Με αυτές τις κινήσεις της η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα δοκιμάζουν την υπομονή και την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας. Αν πιστεύουν πως η Τουρκία θα υποχωρήσει εδώ, θα υποχωρήσει και σε άλλα πεδία. Επειδή η Τουρκία κάνει μια σοβαρή επιχείρηση στα νότια σύνορά της, στη Συρία, και η (σ.σ. τουρκική) κοινή γνώμη επικεντρώνεται σε αυτήν, το βλέπουν ως "ευκαιρία". Ωστόσο, υπενθυμίζουμε πως όποτε συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον καιροσκοπισμό, είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες. Ως παράδειγμα αναφέρουμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου και τα Ίμια».

cem gurdeniz

Ο αντιναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρντενίζ

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Τούρκος στρατιωτικός επιχειρεί με ευθείες απειλές να δημιουργήσει ένα ακραίο κλίμα εκφοβισμού, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Συνέχισε δε ο Γκιουρντενίζ: «Στόχος τους είναι, φέρνοντας την Τουρκία αντιμέτωπη με άλλα κράτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αποσκοπούν να την περιορίσουν στην Αττάλεια και στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της ανατολικής Μεσογείου από τις χώρες που οι ίδιοι θέλουν. Ωστόσο, τον 21ο αιώνα η Τουρκία έχει ενδυναμώσει το στόλο της και δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο, δεν θα υποχωρήσει. Επειδή τα αναπόφευκτα αντανακλαστικά ενός μεγάλου κράτους είναι αυτά».

Και κατέληξε ο ίδιος στις δηλώσεις του προς τη Milliyet: «Σήμερα βλέπουμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τετελεσμένα και εμπιστευόμενη την Ιταλία. Ωστόσο η Τουρκία κρατάει σε αναμονή το γεωτρύπανο SAIPEM 1200 στην ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί μία ισχυρή επίδειξη δύναμης του στόλου μας».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του αντιναυάρχου Γκιουρντενίζ έρχονται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις απαράδεκτες τοποθετήσεις του επιτελάρχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα του έχει τη στρατιωτική ισχύ να ελέγξει το Αιγαίο.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τις τουρκικές προκλήσεις

Σχετικές ειδήσεις