ΕΘΝΙΚΑ

Ένταση στα Ίμια - ΗΠΑ: No ships, no troops, no flags

Ένταση στα Ίμια - ΗΠΑ: No ships, no troops, no flags

«Βρείτε τα μεταξύ σας» είναι το μήνυμα που στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία και Ελλάδα έπειτα από την απαράδεκτη επιθετική κίνηση των Τούρκων εναντίον ελληνικού πλοίου στο Αιγαίο Πέλαγος.

Απαντώντας σε ερώτηση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Μιχάλη Ιγνατίου (Mignatiou.com), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά:

«Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σκηνικό έντασης στα Ίμια.

skafos090 imia

Παράλληλα, σε επικίνδυνη κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες οδηγείται η ένταση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή των Ιμίων.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι εμβόλισαν το σκάφος του Λιμενικού, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμανε κόκκινος συναγερμός, ενώ τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώθηκαν να είναι σε πολεμική ετοιμότητα.

Η τουρκική Hürriyet, με άρθρο που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τρίτης, περιγράφει ένα… πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από τα Ίμια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τις 14.30 το μεσημέρι υπάρχει μία συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία είναι οκτώ, ενώ, πάντα σύμφωνα με τους Τούρκους, με την προσέλευση δύο πλοίων ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα, οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή φτάνουν τα 11 πλοία.

Όπως σχολιάζουν οι Τούρκοι, στις 14.45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, έπιασαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, πήγαν στη Κω.

Ο ελληνικός στόλος είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να κινηθεί προς την περιοχή των Ιμίων και να επέμβει, αν χρειαστεί. Παράλληλα, όλες οι μονάδες στα ακριτικά νησιά αλλά και στον Έβρο είναι σε κατάσταση επιφυλακής.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στα Ίμια: Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία

Ένταση στα Ίμια: Τουρκικό σκάφος εμβόλισε πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν σε Ερντογάν

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, απηύθυνε την Τρίτη (13/02) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

sxoinas komision erntogan

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Διαβάστε σχετικά:

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Migrnatiou

Σχετικές ειδήσεις