ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό ώρα μηδέν: Κρίσιμες επαφές Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα

Σκοπιανό ώρα μηδέν: Κρίσιμες επαφές Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη (12/04/2018) οι επαφές για το ονοματολογικό των Σκοπίων, καθώς στις 10:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησαν στην Αχρίδα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και το Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ - ΜΕΤΑ ΤΙΣ 12:00 Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δύο υπουργοί και οι αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους θα ολοκληρώσουν τις συζητήσεις τους περί τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ, αμέσως μετά, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η συνάντηση της Αχρίδας ανάμεσα στις δύο πλευρές χαρακτηρίζεται ως καθοριστικής σημασίας για την επίλυση του Σκοπιανού, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η διαπραγμάτευση τόσο για αυτό καθαυτό το όνομα της γείτονος όσο και για τα διμερή επί μέρους θέματα αναμένεται να είναι σκληρή.

Σκοπιανά ΜΜΕ: «Υπάρχει πρόταση των Σκοπίων για το όνομα Upper Macedonia»

Την ίδια στιγμή, σκοπιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πρόταση της γείτονος περιλαμβάνει και την ονομασία Upper Macedonia (Άνω Μακεδονία), με γλώσσα τα «μακεδονικά», αλλά με αστερίσκο ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, και εθνικότητα «Άνω Μακεδονίας».

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση Ζάεφ, ενώ την ίδια στιγμή, ανώτατες πηγές του ΥΠΕΞ υπογράμμιζαν πως το ονοματολογικό είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης κι εφόσον έχουν επιλυθεί άλλα κρισιμότερα σημεία, όπως η αλλαγή στο σκοπιανό Σύνταγμα.

Κοτζιάς: Ελλάδα και Σκόπια δεν μπορούν να τα πάρουν όλα – Πρέπει να συμβιβαστούμε

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (11/04/2018) μαζί με το Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, από το Βελιγράδι, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές», σημείωσε σχετικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ο Ίβιτσα Ντάτσιτς. «Η Σερβία», όπως είπε, «έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας», επαναλαμβάνοντας ότι «ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα».

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις