ΕΘΝΙΚΑ

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία προνομιακή μεταχείριση για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία προνομιακή μεταχείριση για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Έλληνες στρατιωτικοί | Ειδήσεις: Με αμείωτη ένταση η Άγκυρα εμμένει στην τακτική των «εμπρηστικών» δηλώσεων και των προκλήσεων σε ό,τι αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς μετά το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, έσπευσε να απαντήσει στον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη.

58 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ

«Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο: «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ελληνική βουλή, αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας, υπό τον μανδύα της’ αλληλεγγύης προς τα μέλη της Ένωσης’ είδαμε ότι συνεχίζει τη συνήθεια να αποφασίζει με ύφος ειδικού. Με αυτές τις δηλώσεις τους, που βασίζονται σε απόψεις Κυπρίων και Ελλήνων σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χάνουν κάθε μέρα που περνάει περισσότερο την αξιοπιστία τους. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις που στερούνται σοβαρότητας και νομικής βάσης».

Και συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι Έλληνες στρατιώτες, που παραβίασαν τον τουρκικό νόμο, δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Καταδικάζουμε αυτή την αντίληψη διπλοπροσωπείας η οποία όταν θέλει θυμάται το κράτος δικαίου και όταν συμφέρει δεν διστάζει να προβεί σε δηλώσεις που έχουν την έννοια της παρέμβασης στην δικαστική διαδικασία».

Διαβάστε σχετικά:

Με ύφος «δερβέναγα» και το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Άμεση, σκληρή και ιδιαίτερα εμπρηστική ήταν η απάντηση της Τουρκίας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε την Πέμπτη (26/04) μιλώντας στην ελληνική Βουλή, την άμεση αποφυλάκιση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίντ Γκιούλ, ούτε λίγο, ούτε πολύ τόνισε πως η «Άγκυρα δεν δέχεται εντολές από κανέναν!»

«Ο Γιούνκερ, επικεφαλής της Κομισιόν, ζήτησε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν λόγω παραβίασης των συνόρων. Το αίτημα του Γιούνκερ απαντήθηκε άμεσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ, ο οποίος ξεκαθάρισε: Κανείς δεν μπορεί να δίνει εντολές στην τουρκική Δικαιοσύνη», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά Μέσα.

turkia gia stratiwtikous

Νωρίτερα, από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει «οπωσδήποτε τους δύο Έλληνες», απαντώντας μάλιστα στο επιχείρημα της Τουρκίας ότι δήθεν τίθεται θέμα ασφάλειας:

«Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε πρόσφατη συνάντηση με Ερντογάν στη Βάρνα του θυμίσαμε την υποχρέωση να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο Ελλήνων στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών φαίνεται πως θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα αφού εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα. Την Τετάρτη (25/04), άλλωστε η… ανεξάρτητη τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε για τρίτη συνεχόμενη φορά το αίτημα αποφυλάκισης των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, οι δικαστές έλαβαν την απόφαση με το σκεπτικό ότι «δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τα οποία αποφασίστηκε η προφυλάκιση τους».

Οι δύο Έλληνες παραμένουν προφυλακισμένοι από τις αρχές Μαρτίου στην Τουρκία, αναμένοντας να κατατεθεί το κατηγορητήριο από τους εισαγγελείς.

Εκτός μάλιστα από το τρίτο «όχι», η Άγκυρα έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ επικοινωνιακού σόου, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταγωγή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις