ΕΘΝΙΚΑ

Πτώση Mirage 2000: Τι είναι το βέρτιγκο που «χτύπησε» τον άτυχο σμηναγό Μπαλταδώρο

Πτώση Mirage 2000: Τι είναι το βέρτιγκο που «χτύπησε» τον άτυχο σμηναγό Μπαλταδώρο

Πώς και πότε μπορεί να προκληθεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν χειριστή;

Τα αίτια της τραγωδίας με την πτώση του Mirage 2000-5 στη Σκύρο στις 12 Απριλίου αποκαλύπτει το πόρισμα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων της κατασκευάστριας εταιρείας, που ανέλυσαν τα δεδομένα του καταγραφέα πτήσης.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν αποκαλύπτουν πως η πτώση οφείλεται στην παραίσθηση του χειριστή.

Είναι το ενδεχόμενο στο οποίο είχαν καταλήξει εξ αρχής οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, βασιζόμενοι κυρίως στην μαρτυρία που είχαν από τον Νο2 του ζεύγους των «Mirage» που είχε απογειωθεί εκείνη την ημέρα για να αναχαιτίσει τουρκικά F-16 στο Αιγαίο.

Όπως επιβεβαιώθηκε από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, ο άτυχος σμηναγός υπέστη το λεγόμενο βέρτιγκο, που αποτελεί τον εφιάλτη των πιλότων και «κάρφωσε» στην θάλασσα με μεγάλη ταχύτητα.

Τι είναι το βέρτιγκο

Σύμφωνα με τον onmed.gr, με τον όρο vertigo περιγράφεται μια κρίση ιλίγγου που προκαλεί έντονη ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, απώλεια ισορροπίας, εμβοές (κουδούνισμα στα αυτιά), τάση λιποθυμίας ή και απώλεια των αισθήσεων. Χαρακτηρίζεται από την ψευδαίσθηση της κίνησης, με το άτομο να αισθάνεται συνήθως ότι περιστρέφεται μέσα στον χώρο.

Η κρίση μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετές ώρες. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η διάρκεια είναι μεγαλύτερη, από μερικές μέρες έως μερικούς μήνες.

Όταν ο ίλιγγος συνοδεύεται από διπλή όραση (διπλωπία), απώλεια όρασης, απώλεια ακοής, δυσκολία στην ομιλία ή αδυναμία/μούδιασμα στα άκρα, τότε θεωρείται επείγουσα κατάσταση.

Κοινές αιτίες του vertigo είναι οι διαταραχές σε μια δομή του αυτιού που ονομάζεται μέσο ους, η λαβυρινθίτιδα (λοίμωξη του αυτιού λόγω ιού), η ημικρανία, η φλεγμονή στο αιθουσαίο νεύρο (το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία) και ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV, ο ίλιγγος προκαλείται από συγκεκριμένες κινήσεις του κεφαλιού). Άλλοτε πάλι η αιτιολογία του vertigo είναι άγνωστη.

Τι συνέβη στην περίπτωση του άτυχου 34χρονου

Η δύσκολη 40λεπτη πτήση και η καταπόνηση του Γ. Μπαλταδώρου θεωρείται μια πολύ λογική εξήγηση για την αδυναμία αντίδρασης του χειριστή του αεροσκάφους και του τραγικού τέλους τους.

Το βέρτιγκο και ο χωρικός αποπροσανατολισμός που αυτό μπορεί να προκαλέσει, πιθανώς οδήγησαν τον Γ. Μπαλταδώρο να απωλέσει την αίσθηση του ορίζοντα, με αποτέλεσμα την πτώση του αεροσκάφους.

Δεδομένου μάλιστα ότι το Mirage δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, εκτιμάται ότι ο χειριστής εκδήλωσε παραίσθηση ως προς τη θέση του στον χώρο και την κατεύθυνση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα τη μοιραία πρόσκρουση στη θάλασσα. Οι απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα, οι πτήσεις με χαμηλή ορατότητα, οι νυχτερινές πτήσεις ή οι πτήσεις μέσα σε νέφωση αποτελούν συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση της παραίσθησης.

Σχετικές ειδήσεις