ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό: «Ύποπτα» παιχνίδια και αδιαλλαξία από τους Σκοπιανούς

Σκοπιανό: «Ύποπτα» παιχνίδια και αδιαλλαξία από τους Σκοπιανούς

Σκοπιανό | Ειδήσεις:Νέο κρίσιμο ραντεβού Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες, μετά το «ναυάγιο» στη Νέα Υόρκη – Στον «αέρα» το ονοματολογικό - Στενεύουν τα περιθώρια για λύση και επικύρωση μιας συμφωνίας στις Πρέσπες

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις - Τα θέλουν όλα οι «γείτονες» προκαλώντας εκνευρισμό στην Αθήνα

Τα «ήξεις αφήξεις» του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στις επαφές του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη, ήταν εκείνα που οδήγησαν στην αποτυχία αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Το «ταμείο» των συνομιλιών είναι μεν αισιόδοξο, ωστόσο οι γείτονες φαίνεται πλέον πως τα θέλουν όλα μονά - ζυγά δικά τους, ιδίως ως προς σε ποια ονομασία θα καθίσει τελικά η «μπίλια» των συνομιλιών. Και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δέχεται μεν το erga omnes, αλλά μόνο για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», μια πρόταση που όμως «κάηκε», όπως έγκυρα σας είχε ενημερώσει εδώ και λίγες ημέρες πρώτο το Newsbomb.gr.

Πλέον, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των γειτόνων, με τις προθέσεις τους ως προς το ονοματολογικό να θυμίζουν την παροιμία «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, άλλωστε, πως η στάση των Σκοπίων έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρό εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και της ζωηρής της διάθεσης να υπάρξει μια γόνιμη και ουσιαστική λύση, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά, οι Σκοπιανοί φαίνεται πως επιμένουν να επιλέγουν το... βηματισμό του κάβουρα σε διπλωματικό επίπεδο - ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω - με αποτέλεσμα να οδηγούν τις συνομιλίες σε επικίνδυνα αδιέξοδα.

Πλέον οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Νίκο Κοτζιά και το Νίκολα Ντιμιτρόφ μεταφέρονται στις Βρυξέλλες, εκεί όπου τη Δευτέρα (28/05/2018) πραγματοποιείται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει εδώ και ημέρες την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η πλευρά των Σκοπίων, κάτι το οποίο δεν είδε - για μια ακόμη φορά - η ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

«Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Ωστόσο, ο κ. Νίμιτς φαίνεται πως το γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν και στις Βρυξέλλες δεν υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε το πολυπόθητο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες στις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να θεωρείται αμφίβολο. Και τούτο γιατί, για να συμβεί αυτή η συνάντηση, θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα ονόματα - «φαβορί»

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η ονομασία, ουσιαστικά, είναι το μοναδικό από τα θέματα που παραμένει ανοιχτό, ενώ για όλα τα υπόλοιπα έχει υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι Σκοπιανοί φαίνεται πως «υποχωρούν» στο θέμα της μια ονομασίας έναντι όλων (erga omnes).

Ωστόσο, επισημαίνουν πως αυτό το δέχονται μόνο για την ονομασία «Ιλιντένσκα Ματσεντόνιγια», δηλαδή Μακεδονία του Ίλιντεν. Τη συγκεκριμένη ονομασία εντούτοις, απορρίπτει η ελληνική πλευρά και επαναφέρει ξανά στο τραπέζι τα ονόματα που «παίζουν» εδώ και καιρό.

Πρόκειται για τα:

  • Άνω Μακεδονία,
  • Νέα Μακεδονία,
  • Βόρεια Μακεδονία,
  • Μακεδονία του Βαρδάρη

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, αλλά και του ότι απέχουν πολύ λίγο από την τελική συμφωνία, είναι ότι τη Δευτέρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει ξανά τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.

Στόχος, να βρεθεί κοινός τόπος στις συνομιλίες και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι Αμερικανοί.

Έρχονται νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

syllalitirio makedonia

Την ώρα που οι συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις καταιγιστικές εξελίξεις, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας οργανώνει νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς «να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Εντός των επόμενων ημερών, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, θα ανακοινώσει, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.

Μέσω των συγκεντρώσεων η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει, όπως αναφέρει, να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός «έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους».

«Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για το Σκοπιανό


Σχετικές ειδήσεις