ΕΛΛΑΔΑ

Δημοψήφισμα 2015: Η διαδικασία από το Α έως το Ω

Δημοψήφισμα 2015: Η διαδικασία από το Α έως το Ω

Αύριο Κυριακή 5 Ιουλίου οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή για το έθνος καθώς καλούνται να συμμετάσχουν στοδημοψήφισμα, παίρνοντας θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η διαδικασία αν και άγνωστη προς τους πολίτες είναι καθ' όλα απλή ενώ παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί πολλές διευκολύνσεις για τους εκλογείς ώστε να μεταβούν εύκολα αλλά και με μικρότερο κόστος στον τόπο όπου θα ρίξουν την ψήφο τους.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.

Παράλληλα, με την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.ypes.gr), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά και μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 213 136 1500.

Μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στον τόπο όπου υπηρετούν θα ψηφίσουν αύριο Κυριακή (5/7) οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ' αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.

Άρα, δεδομένου ότι με βάση το νόμο 4023/2011, το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε αύριο θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι.

Όπως τον Ιανουάριο του 2015

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25.1.2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.

Οι πολίτες αφού βρουν το εκλογικό τμήμα (το ίδιο με αυτό στο οποίο είχαν ψηφίσει κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2015), πρέπει να προσέλθουν σε αυτό έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγηση ή τέλος, το ατομικό βιβλιάριο υγεία (γίνονται δεκτά όλων των ασφαλιστικών ταμείων).

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα τα γραφεία ταυτοτήτων των Αστυνομικών Τμημάτων, εν όψει του δημοψηφίσματος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

-Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00
-Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Διευκολύνσεις για τους οδηγούς και τους ταξιδιώτες

Εκπτώσεις στα εισιτήρια έως και 50% περιμένουν τους πολίτες που επιθυμούν να φτάσουν στον τόπο όπου ψηφίζουν, με τρένο, λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με πλοίο.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει έκπτωση 50% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή με επιστροφή στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Οι εκπτώσεις ισχύουν από 1 έως 6 Ιουλίου.

Στα ΚΤΕΛ ισχύει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών λόγω του δημοψηφίσματος.

Εκπτώσεις που κυμαίνονται από 20 έως 50% συμφώνησαν να προσφέρουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για όσους ταξιδέψουν με πλοίο, για το δημοψήφισμα, έπειτα από αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. Το ύψος της έκπτωσης καθορίστηκε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Ανοιχτά θα είναι τα διόδια σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, ημέρα του δημοψηφίσματος, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους. Την Κυριακή δωρεάν θα είναι η διέλευση και από τα διόδια της Αττικής οδού.

Με καλοκαιρινό καιρό θα ταξιδέψουν όσοι αποφασίσουν να βρεθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου. Καλός θα είναι ο καιρός και την ημέρα της ψήφου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ (4-5/7)

Η τηλεοπτική κάλυψη

Ακόμα κι αν η ελληνική τηλεόραση δεν έχει ανακοινώσει επίσημα το αν θα υπάρξουν ή όχι exitpolls, το σίγουρο είναι ότι όλα τα τηλεοπτικά κανάλια βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να καλύψουν και την παραμικρή λεπτομέρεια του αυριανού (5/7) δημοψηφίσματος.

Δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση έχουν αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά τους έτσι ώστε να καλύψουν όλες τις εξελίξεις τόσο πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες στις επτά το πρωί της Κυριακής όσο και πολλές ώρες μετά το κλείσιμό τους και την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα;

Στις 21:00 το βράδυ εκτιμάται θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος από το δημοψήφισμα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Singular Logic. Ο πρόεδρος και διευθύνοντας Σύμβουλος της Singular Logic Μ. Καριώτογλου, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" υπογράμμισε ωστόσο ότι ενδέχεται να μην είναι τελικά διαθέσιμη η εκτίμηση, εφόσον η απόσταση μεταξύ των δύο απαντήσεων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σχετικές ειδήσεις