ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Απομακρύνονται από το λιμάνι 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά τα νέα επεισόδια (Video)

Μυτιλήνη: Απομακρύνονται από το λιμάνι 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά τα νέα επεισόδια (Video)

Τεταμένο το κλίμα στο νησί - Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής (4/9) μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και της Αστυνομίας, προκειμένου να απομακρυνθούν από το λιμάνι της Μυτιλήνης, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και να μεταφερθούν στην πλάζ - Επεισόδια ξέσπασαν όταν οι μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο Blue Star 1 - Αποδοκιμασίες κατά Αβραμόπουλου και Τίμερμανς στη Κω

Σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι, οδηγούνται περίπου 10.000 άνθρωποι, μετά και τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί.

Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην πλαζ «Τσαμάκια», όπου και θα γίνει η προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησής τους, προκειμένου να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.

Όπως σημειώνει πάντως το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περιοχή όπου μετακινούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, δεν υπάρχει καμία υποδομή για τη φιλοξενία τους και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Νωρίτερα το πρωί, χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, είχαν ξεσηκωθεί καταγγέλοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και την καθυστέρηση στη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να φύγουν από τη Μυτιλήνη.

Μάλιστα, περίπου 1.000 από αυτούς επιχείρησαν να καταλάβουν το πλοίο «Blue Star 1» φωνάζοντας «Αθήνα - Αθήνα».

Η βίαιη επιβίβαση των μεταναστών αποτράπηκε από τους άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου υποχρεώθηκε να σηκώσει τον καταπέλτη, με συνέπεια πολλοί επιβάτες να εγκλωβιστούν στο ντόκο.

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε.

Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν. Τα πλοία δεν επαρκούν», τόνισε ο κ. Γαληνός, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», κατέληξε.

Για το μεταναστευτικό θέμα θα συζητήσουν ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, με φορείς της Κω, την οποία επισκέπτονται σήμερα.

Εκεί τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς δέχθηκαν τις αποδοκιμασίες δεκάδων κατοίκων του νησιού, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο.

Εν τω μεταξύ, κατέπλευσε στις 10.30 το πρωί στην πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε 2504 μετανάστες από τέσσερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικότερα, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα, 164 από την Κάλυμνο, 1.102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτιλήνη.

(Φωτογραφία: lesvosnews.gr)

Σχετικές ειδήσεις