ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 55 εκατ. λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν σε πρόσφατες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Πάνω από 55 εκατ. λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν σε πρόσφατες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων καταγράφει το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της OLAF, «χάρη στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ελληνικό AFCOS), ελληνικά και κυπριακά τελωνεία κατέσχεσαν, 33 εκατομμύρια τσιγάρα στα τέλη του Ιανουαρίου» και προσθέτει: «Μία επιπλέον κατάσχεση σχεδόν 21 εκατομμυρίων τσιγάρων είχε ήδη λάβει χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρόσφατων ερευνών σε πάνω από 55 εκατομμύρια».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της OLAF, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται:

«Ένα μακρύ ταξίδι έφτασε στο τέλος του τον πρώτο μήνα του 2016: Ευρωπαϊκά τσιγάρα που είχαν αποπλεύσει νόμιμα προς την Ασία κατέληξαν να βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής για την Ευρώπη, αυτή τη φορά, παράνομα. Κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διήρκεσε αρκετούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνεργάστηκε στενά με τις ελληνικές και κυπριακές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν και να κατασχέσουν πάνω από 33 εκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τις πέντε επιχειρήσεις κατά τις οποίες κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 75 εκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ισπανία από τον Δεκέμβριο του 2015 και Ιανουάριο του 2016.

Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της OLAF κατά το νέο έτος στηρίζεται στα αξιόλογα αποτελέσματα που πέτυχε η υπηρεσία το 2015, όταν κατασχέθηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια τσιγάρα.

Το Αιγαίο ήταν ο στόχος των δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της OLAF αυτή τη σεζόν. Χάρη στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ελληνικό AFCOS), ελληνικά και κυπριακά τελωνεία κατέσχεσαν, 33 εκατομμύρια τσιγάρα στα τέλη του Ιανουαρίου. Μία επιπλέον κατάσχεση σχεδόν 21 εκατομμυρίων τσιγάρων είχε ήδη λάβει χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρόσφατων ερευνών σε πάνω από 55 εκατομμύρια.

Περίπου 10 εκατομμύρια τσιγάρα, επίσης κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Αμβούργου τον περασμένο μήνα και ακόμα 3 εκατομμύρια κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Ρωσία, αφού ταξίδεψαν μέσω του Ρότερνταμ και της Ρίγα.

Η OLAF ερευνά υποθέσεις απάτης στα τελωνεία, καθώς προκαλούν ζημιά στους φορολογούμενους της ΕΕ. Η OLAF έχει σαφή εντολή να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στο πλαίσιο της ΕΕ και να ελαχιστοποιήσει αυτό το φαινόμενο. Προσφέρει ανάλυση τεχνική υποστήριξη και πληροφορίες που εξασφαλίζει από τα κράτη-μέλη και τρίτες χώρες με τη βοήθεια των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και άλλων πηγών».

Σχετικές ειδήσεις