ΕΛΛΑΔΑ

Κομισιόν: Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες από την Ειδομένη

Κομισιόν: Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες από την Ειδομένη

Την στήριξη της στην Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, εξέφρασε η Κομισιόν μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου της, Μίνα Αντρέεβα, η οποία σχολίασε πως οι Βρυξέλλες στηρίζουν τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Η ίδια είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί κέντρα υποδοχής προσφύγων που δεν βρίσκονται στην Ειδομένη και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαμονής, ενώ, όπως είπε, οι ελληνικές αρχές μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Ειδομένη σε αυτά τα καταλύματα.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μειωθούν τα τραγικά συμβάντα και να μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε ασφαλή καταλύματα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντρέεβα.

Η ίδια τόνισε ότι η Επιτροπή και η Frontex παρέχουν στήριξη στην Ελλάδα για να φυλάξει τα σύνορα με τα Σκόπια. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη δήλωσή τους της 7ης Μαρτίου, καλούν την Ελλάδα να εργαστεί για τη διαχείριση και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων με τα Σκόπια, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «η κατάσταση δεν είναι ακόμα ικανοποιητική».

«Είναι τεράστια η δουλειά που πρέπει να γίνει και δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη της σε αυτή την προσπάθεια» ξεκαθάρισε η Αντρέεβα.

Από την πλευρά του, «σχετικά αισιόδοξος» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπερτ Κούντερς, σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας με την Τουρκία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που περιλαμβάνει τη συμφωνία με την Τουρκία, «φιλόδοξο» και «περίπλοκο», αναφέροντας πως στο σημερινό Συμβούλιο όλοι οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών είχαν «εποικοδομητική στάση», αν και «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».

Ο Μπ. Κούντερς σημείωσε επίσης πως αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν.

Σχετικές ειδήσεις