ΕΛΛΑΔΑ

Προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά - Στην Κυλλήνη μεταφέρονται πρόσφυγες

Προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά - Στην Κυλλήνη μεταφέρονται πρόσφυγες

Καθώς ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στον Πειραιά έφτανε σήμερα (31/03) τους 5.750, ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού.

Στόχος της προσπάθειας είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε έναν πρώην τουριστικό χώρο ο οποίος βρίσκεται στην Κυλλήνη αλλά και σε άλλες δομές στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Περίπου έξι πούλμαν θα μεταφέρουν 38 οικογένειες -σχεδόν 300 άτομα- σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κυλλήνη. Μεταφραστές και εθελοντές εξήγησαν το πρωί σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μίλησαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ισχυρή δύναμη του κεντρικού λιμεναρχείου, ενώ τη διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών παρακολουθεί ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Στην Κυλλήνη, οι οικογένειες θα στεγαστούν σε 19 σπίτια που βρίσκονται στον τουριστικό οικισμό.

«Η αποσυμφόρηση του Πειραιά που ξεκινάει τώρα, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, όπως το χτεσινοβραδινό, καθώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το ότι υπάρχει πολύς κόσμος στο λιμάνι», τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Την ίδια ώρα, στους 51.393 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.

Στα νησιά, ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 5.337, με τις νέες αφίξεις ως τις 8 το πρωί να υπολογίζονταν σε 377.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Στα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά με συγκρούσεις μεταξύ Αφγανών και Σύριων και τον τραυματισμό οκτώ ατόμων, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα:

«Επεισόδια μεταξύ νεαρών Σύρων και Αφγανών προσφύγων έλαβαν χώρα, βραδινές ώρες χθες, εντός του Κεντρικού λιμένα Πειραιά.

Ειδικότερα, τα επεισόδια μεταξύ των ανωτέρω ξεκίνησαν από άγνωστη αιτία στην πύλη Ε2 και συνεχίστηκαν στην Πύλη Ε1 του λιμένα Πειραιά. Άμεσα στα σημεία αναταραχών έσπευσαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, συνεπικουρούμενα και από άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής, οι οποίοι κατάφεραν αφενός μεν να διαχωρίσουν τους εμπλεκόμενους νεαρούς πρόσφυγες, και αφετέρου να απομονώσουν με ασφάλεια τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων (γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι) από το επίκεντρο των επεισοδίων, τα οποία τερματίστηκαν περίπου την 00:30 σήμερα.

Από το περιστατικό τραυματίστηκαν οχτώ πρόσφυγες, οι οποίοι διεκομίσθησαν με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο ''ΤΖΑΝΕΙΟ'' Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά για την παροχή των πρώτων βοηθειών, χωρίς η κατάσταση της υγεία τους να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε υαλοπίνακες, τζαμαρίες και εξωτερικές υποδομές του λιμένα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρχε προληπτική εποπτεία και επιτήρηση από στελέχη του Λιμεναρχείου Πειραιά σε ολόκληρη την περίμετρο του λιμένα.

Στο σημείο των επεισοδίων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΝΑ.ΝΠ κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος για το συντονισμό των επιχειρησιακών ενεργειών, ενώ στο Υπουργείο παρέμεινε μέχρι τις πρωινές ώρες και τηρούνταν διαρκώς ενήμερος για την εξέλιξη του συμβάντος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας.

Σημειώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και τον Αστυνομικό Διευθυντή Πειραιά και με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στα σημεία των επεισοδίων διατέθηκαν δύο διμοιρίες Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβουν.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι από σήμερα ξεκινάει προγραμματισμένη συστηματική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλους χώρους- κέντρα φιλοξενίας.»

Δείτε ΕΔΩ βίντεο ντοκουμέντο από τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια

Σχετικές ειδήσεις