ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμη να «απασφαλίσει» η Ειδομένη - Φόβοι ότι πρόσφυγες θα επιχειρήσουν σήμερα να ρίξουν το φράχτη

Έτοιμη να «απασφαλίσει» η Ειδομένη - Φόβοι ότι πρόσφυγες θα επιχειρήσουν σήμερα να ρίξουν το φράχτη

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην ελληνική αστυνομία καθώς πληροφορίες από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα αναφέρουν ότι σχεδιάζεται στην Ειδομένη νέα επιχείρηση προσφύγων προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Οι νέες φήμες περί «ανοίγματος των συνόρων» που κυκλοφόρησαν χθες (11/04) και φέρονται να έχουν ξεκινήσει από αλληλέγγυους, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις χιλιάδες των προσφύγων που παραμένουν επί εβδομάδες πίσω από τον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Μάλιστα οι αλληλέγγυοι φέρονται να έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες και θα τους δώσουν βόμβες μολότοφ ενώ τους κάλεσαν να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί, για να «ρίξουν τον φράχτη».

Οι Αρχές και από τις δύο πλευρές των συνόρων ενισχύουν την αστυνομική τους παρουσία, υπό το φόβο επανάληψης επεισοδίων σαν αυτά της περασμένης Κυριακής, τα οποία και οδήγησαν στον τραυματισμό ακόμα και μικρών παιδιών.

eidomeni2

Η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί από το πρωί ελέγχους σε τρία σημεία, σε οχήματα που προσεγγίζουν την Ειδομένη.

Έλεγχοι πραγματοποιούνται στη διασταύρωση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος της Ειδομένης, αλλά και πάνω στη γέφυρα -στη μέση και το τέλος- που οδηγεί στο χωριό και τον καταυλισμό, όπου παραμένουν πάνω από 11.000 πρόσφυγες.

Οι αστυνομικοί ζητούν έγγραφα ταυτότητας από τους οδηγούς των οχημάτων και προβαίνουν σε διασταύρωση στοιχείων.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο, καθώς στον καταυλισμό βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες ενώ κλειστή είναι για πολλοστή ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι χθες Δευτέρα, μετά τα επεισόδια της Κυριακής, έφυγαν από την Ειδομένη για κέντρα φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας, τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ στον Πειραιά, ο αριθμός των φιλοξενούμενων στο λιμάνι έπεσε κάτω από τις 4.000, μετά από πολύ καιρό.

Σήμερα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ καθώς και στην πέτρινη αποθήκη ανέρχονται σε 3.800 καθώς μέχρι χθες το βράδυ είχαν αποχωρήσει από εκεί με προορισμό την δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, 700 άνθρωποι.

Σε 53.381 ανέρχεται σήμερα Τρίτη, ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Από αυτούς, οι 29.205 διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα (11.194 βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης), 14.405 στην Αττική και 7.055 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Παράλληλα, οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή από χθες Δευτέρα έως και σήμερα στις 9 το πρωί, αποβιβάστηκαν 80 άτομα στα νησιά.

Από αυτά 75 αποβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη, 4 στη Χίο κι ένα στη Σάμο. Στο σύνολό τους, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί. Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί ήταν και οι επιβαίνοντες σε δυο βάρκες που πέρασαν πριν από λίγο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και περισυλλέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Πάντως όπως αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, οι ροές προσφύγων και ιδιαίτερα Σύριων έχουν μηδενιστεί εδώ και μέρες. Το σύνολο όσων έρχονται είναι μετανάστες άνδρες, που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, η Αστυνομία δίνει στα νησιά του βορείου Αιγαίου, την ύπαρξη (εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου), 439 προσφύγων στη Μυτιλήνη, 160 στη Σάμο και 18 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας 3.577, στη Χίο 1.828 και στη Σάμο 465. Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα hot spot συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί, από τη Χίο, στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κρίθηκε ότι η παραμονή τους στα hot spot τούς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.

Σχετικές ειδήσεις