ΕΛΛΑΔΑ

Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 15 εκατ. ευρώ

Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 15 εκατ. ευρώ

Συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (19/04/2016) στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιου Αυγερινού, του Κύπριου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνου Καρβούνη, και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Αυγερινός συνοδευόταν από τον Επικεφαλής της Έκτακτης Επιχείρησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) στην Ελλάδα κ. John English και την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αγγελική Φανάκη.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επιβεβαίωσαν την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ομοσπονδίας στην αποτελεσματική διαχείριση της παρούσας μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Συζήτησαν δε το πλαίσιο της επικείμενης χρηματοδότησης της IFRC από το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), με ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ, χάρη στο οποίο η Διεθνής Ομοσπονδία θα υλοποιήσει στη χώρα μας έκτακτο πρόγραμμα ανθρωπιστικής παρέμβασης 10μηνης διάρκειας, με εταίρο τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, που έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το κατάλληλο εξειδικευμένο επαγγελματικό και εθελοντικό προσωπικό.

Στόχος της παρέμβασης αυτής θα είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης 44.000 προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε 15 διαφορετικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, μέσω της:

• διανομής τροφίμων και εν γένει ανθρωπιστικού υλικού (κυτίων προσωπικής υγιεινής για άνδρες και γυναίκες, ρουχισμού, κουβερτών, υποστρωμάτων, πόσιμου νερού κ.α.),

• παροχής βασικής φροντίδας υγείας και υπηρεσιών προαγωγής της υγιεινής,

• παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης και υπηρεσιών επανασύνδεσης οικογενειακών δεσμών διαμέσου του παγκόσμιου δικτύου του Ερυθρού Σταυρού.

Συνολικά, το ποσό που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση εξειδικευμένων φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας, στο πλαίσιο του νέου αυτού ευρωπαϊκού εργαλείου έκτακτης ανάγκης, θα αγγίξει τα 83 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις