ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ για χιλιάδες Έλληνες: Πωλούνται ΑΦΜ, αριθμοί τηλεφώνων και άλλα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο

Σοκ για χιλιάδες Έλληνες: Πωλούνται ΑΦΜ, αριθμοί τηλεφώνων και άλλα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο

Στη μαύρη αγορά του ίντερνετ προσωπικά στοιχεία χιλιάδων πολιτών που πωλούνται σε λίστες με συγκεκριμένα ταρίφα.

ΤΡΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡΣ ΣΕ... ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

Προσωπικά e-mails, διεύθυνση κατοικίας, προσωπικοί αριθμοί κινητών και σταθερών τηλεφώνων, ακόμα και ΑΦΜ, καταλήγουν στα χέρια επικίνδυνων κακοποιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», ο Ιβάν Β. είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος του οποίου το στίγμα έχει εντοπιστεί στη Βουλγαρία. Μάλιστα ο χάκερ-έμπορος, είναι νούμερο ένα στόχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σύμφωνα με το δημοσίευμα τα θύματά του υπολογίζονται σε εκατομμύρια ανά τον κόσμο, ενώ στις χώρες δράσης του βρίσκονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Ιβάν Β. έπεσε στην παγίδα της εφημερίδας και αποκάλυψε τις τιμές των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. Προσποιούμενοι τους ιδιοκτήτες μιας μικρής ιδιωτικής εταιρείας που επιθυμεί την απόκτηση πελατολογίου, προσέγγισαν τον χάκερ και έμαθαν συγκλονιστικά στοιχεία.

Στην ερώτηση γύρω από το τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα «πακέτα» ο ίδιος απάντησε αναλυτικά: «Οι λίστες μας για την Ελλάδα είναι τρεις. Η πρώτη κοστίζει 70 ευρώ και περιλαμβάνει 50.000 επιχειρηματικά e-mails. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει, ακόμη, τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, σταθερό τηλέφωνο, φαξ και αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Η δεύτερη λίστα περιέχει περίπου 150.000 e-mails χωρίς άλλα στοιχεία και κοστίζει 40 ευρώ. Η τρίτη μας λίστα προσφέρει περίπου 290.000 e-mails χωρίς άλλα στοιχεία και η τιμή της είναι 50 ευρώ. Και οι τρεις λίστες κοστίζουν μαζί 80 ευρώ. Η πληρωμή γίνεται μέσω PayPal», αναφέρει ο εγκέφαλος του κυκλώματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει και... προσφορά, καθώς μπορεί όποιος επιθυμεί να λάβει στοιχεία πολιτών από 22 χώρες στη τιμή των 300 ευρώ!

ΣτοιχείαΤιμή
200.000 επιχειρηματικά e-mails40 ευρώ
350.000 προσωπικά e-mails50 ευρώ
Επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο70 ευρώ
Όλα τα παραπάνω μαζί80 ευρώ
Δεδομένα 22 χωρών300 ευρώ

Στο «κυνήγι» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο «εγκέφαλος»

Για την παράνομη δράση του έχει ενημερωθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η οποία συνεργάζεται στενά με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να κλείσουν τις σελίδες του. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο καθώς ο Ιβάν Β. χρησιμοποιεί την τεχνολογία Tor (The onion router) για να κρύβει τα ψηφιακά του ίχνη και οι Αρχές ακολουθούν πλέον τη μέθοδο «Follow the money» μέσω των κινήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα λάθη των χρηστών – Συμβουλές και μέτρα προστασίας

  • Οι ειδικοί προειδοποιούν τους χρήστες και δίνουν μέτρα προστασίας για όλους, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις στο διαδίκτυο. Μέτρα απλά, που μπορούν να αποτρέψουν τους χάκερς.
  • Αν λάβετε e-mail από άγνωστο αποστολέα, σε πρώτη φάση θα πρέπει να ελέγξετε αν έχτε δώσει τη συγκατάθεση σας σε ενδεχόμενη αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων από τον αποστολέα. Αν όχι, τότε μπορείτε να τον καταγγείλετε, καθώς η αποστολή τέτοιων μηνυμάτων αποτελεί παράνομη ενέργεια.
  • Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Συνιστάται να δίνετε το e-mail σας μόνο σε πρόσωπα ή οργανισμούς που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.
    Οι spammers συνήθως χρησιμοποιούν μηχανισμούς αυτόματης συλλογής διευθύνσεων από το διαδίκτυο, τακτική που είναι γνωστή ως «harvesting». Αν πρέπει να την αναρτήσετε, να το κάνετε ως εικόνα «αντί για κείμενο» ή παραλείψτε το σύμβολο «@».
  • Πολύ σημαντική κίνηση για την προστασία σας είναι και η χρήση λογισμικού φιλτραρίσματος στα e-mail σας.
  • Μην προωθείτε στους φίλους σας e-mails που σας ζητάνε να το πράξετε. Με αυτόν τον τρόπο συλλέγονται διευθύνσεις των φίλων σας. Το ίδιο ισχύει και για τα social media.

Σχετικές ειδήσεις