ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στη Χίο - Εκκενώθηκαν χωριά (photos - videos)

Μεγάλη φωτιά στη Χίο - Εκκενώθηκαν χωριά (photos - videos)

Φωτιά μεγάλης έκτασης ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας (25/7), στηΧίο και συγκεκριμένα στην περιοχή Βέσσα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί.

Σε Αρμόλια και Βέσσα επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης

Στην περιοχή μεταξύ των χωριών Βέσσας και Αρμολίων επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού που από το μεσημέρι της Δευτέρας συνεπικουρούνται από στελέχη της Πυροσβεστικής από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν πέσει 6 εναέρια πυροσβεστικά μέσα με στόχο να θέσουν το πύρινο μέτωπο υπό έλεγχο πριν πέσει το φως του ήλιου. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συντονίζουν από το ελικόπτερο της πυροσβεστικής στελέχη της Υπηρεσίας με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η φωτιά είναι σε ύφεση.

fotia

Στην περιοχή εξακολουθούν να υπάρχουν εθελοντικές ομάδες παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εστίες έχουν σβήσει ενώ τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα καταβρέχουν ακόμα και τα σημεία όπου δεν υπάρχει πρόβλημα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των αναζωπυρώσεων τις βραδινές κυρίες ώρες.

Σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων

Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και περίπου 20 άτομα από το Πυροσβεστικό Σώμα μεταφέρονται στο νησί της Χίου με C-130.

Σημειώνεται επίσης ότι στο νησί αναμένεται απόψε το βράδυ να καταφθάσουν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι φλόγες κατακαίουν το νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, σε πολλά μέτωπα και σε δύσβατη περιοχή και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν το έργο των πυροσβεστών πολύ δύσκολο.

chios9

Η σημερινή φωτιά φέρνει στη μνήμη εκείνη του 2012 που είχε κάψει περισσότερα από 150.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης και το 40% περίπου των μαστιχόδεντρων της περιοχής.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα, σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου και λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Δείτε βίντεο από την πύρινη κόλαση:

Καθώς πλησιάζει το απόγευμα οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σαν στόχο να ελέγξουν την φωτιά πριν βραδιάσει.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, που μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μεσημέρι της Δευτέρας, τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

«Είμαστε αισιόδοξοι, δεν υπήρξαν ζημιές στους οικισμούς θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις», δήλωσε ο κ. Κάρμαντζης.

chios7

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Politischios.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος, η καταστροφή στα στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.

chios16

Σύμφωνα με το astraparis.gr, τις πρώτες και μεγάλες ζημιές έπαθαν τα χωριά Μεστά και Ελάτα, όπου η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών και μάλιστα κατέστρεψε στην Ελάτα μια βάρκα κι ένα τρέιλερ μέσα στο χωριό, καθώς και ένα κοντέινερ με οικοσκευή, κοντά στο γήπεδο του μπάσκετ. Ζημιές σε οχήματα και σταύλους έχουν, επίσης, αναφερθεί στα Μεστά, όπου η φωτιά κυριολεκτικά έζωσε το χωριό, όπως και στην Ελάτα.

Σοβαρές ζημιές σε όλα τα προαναφερθέντα χωριά έχουν προκληθεί σε ελιές, σε μαστιχόδεντρα και σε άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε δασικές εκτάσεις και σε κάποιες συστάδες δάσους που είχαν γλυτώσει από την πυρκαγιά του 2012.

Ακούστε στο cnn.gr μαρτυρίες από τη δοκιμαζόμενη από την πυρκαγιά, Χίο

Όπως ανέφερε το chiospress.gr, από νωρίς το πρωί έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μεστά και Ελάτα.

Ο δήμαρχος της Χίου, Μανώλης Βουρνούς, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι έχουν καεί τουλάχιστον δύο σπίτια από τη φωτιά που εκτείνεται σε μήκος 30-40 χιλιομέτρων.

chios5

Στο σημείο επιχειρούν 16 οχήματα με 38 πυροσβέστες, 6 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 εθελοντές, 72 στρατιώτες, 21 υδροφόρες ΟΤΑ και 2 χωματουργικά μηχανήματα.

Φτάνουν ενισχύσεις στο νησί

Με 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του πυροσβεστικού Σώματος, 10 από το Στρατό, 10 από το πολεμικό Ναυτικό, 10 από την πολεμική Αεροπορία και 20 από το πυροσβεστικό Σώμα, ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στη Χίο για την αντιμετώπιση της εκεί εκδηλωθείσας πυρκαγιάς.

Τo C-130 της πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει το προσωπικό απογειώθηκε από την 112 πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα στις 13:56 ώρα.

chios17

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της Χίου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Το αίτημα της Περιφέρειας υποβλήθηκε «δεδομένης τη δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο.

Εν τω μεταξύ, φωτογραφία από δορυφόρο δείχνει τον καπνό από την πυρκαγιά της Χίου, που εξαπλώθηκε πάνω από το Αιγαίο κι έφτασε μέχρι την Κρήτη.

chios doriforos

Ο Αποστόλου στη Χίο

Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις