ΕΛΛΑΔΑ

Με απολύσεις, μηνύσεις και συλλήψεις εκβιάζει ο Λαυρεντιάδης στα Λιπάσματα Καβάλας

Με απολύσεις, μηνύσεις και συλλήψεις εκβιάζει ο Λαυρεντιάδης στα Λιπάσματα Καβάλας

Την ασυδοσία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε βάρος των εργαζομένων της μοναδικής βιομηχανίας λιπασμάτων που έχει απομείνει στη χώρα, παρακολουθεί ξανά αμέτοχη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΕ 48ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι από σήμερα (26/07/2016) βρίσκονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς οι απολυμένοι από τα «Λιπάσματα Καβάλας» (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων νυν ELFE – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ του ομίλου Λαυρεντιάδη) έφτασαν τους 51 μέσα σε έναν μήνα. Οι τελευταίες έξι απολύσεις έγιναν την Παρασκευή (22/07/2016) με τη διοίκηση Λαυρεντιάδη να φτάνει στο σημείο να απολύει παράνομα και καταχρηστικά τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και το γενικό γραμματέα του Σωματείου.

Ο όμιλος Λαυρεντιάδη έβγαλε τον Ιούνιο σε αναγκαστική άδεια τους περίπου 200 εργαζόμενους και από την 1η Ιουλίου τους έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι εδώ και τρεις μήνες το εργοστάσιο στην ουσία είναι κλειστό, παραγωγή λιπάσματος δεν υπάρχει, ενώ η προσπάθεια της εργοδοσίας Λαυρεντιάδη έχει ένα και μοναδικό στόχο, να μετατρέψει το σύνολο των εργαζομένων σε εργολαβικούς, χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Για το σκοπό αυτό, απαιτεί την οικειοθελή παραίτηση με ταυτόχρονη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου. Τις προηγούμενες μέρες, η μεθόδευση της διοίκησης Λαυρεντιάδη να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με νέες προσλήψεις δίμηνης και τρίμηνης διάρκειας έπεσε στο κενό, αφού πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που τη μια μέρα προσλήφθηκαν και την επόμενη αποχώρησαν αρνούμενοι να παίξουν αυτό το ρόλο.

Η κυβέρνηση περιορίζεται στο ρόλο του παρατηρητή, θεωρώντας ίσως ότι έκανε το καθήκον της με την τελευταία τριμερή στο υπουργείο Εργασίας, και τις ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους του Σωματείου και της εργοδοσίας. Το αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός Εργασίας να αποδεχτεί μεν τα αιτήματα των εργαζομένων, στην πράξη όμως οι απολύσεις και οι μηνύσεις παραμένουν. Πλέον, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και συλλήψεις, καθώς σήμερα το πρωί δύο μέλη του Σωματείου που είχαν συγκεντρωθεί με συναδέλφους τους στην πύλη του εργοστασίου στην Καβάλα, συνελήφθησαν.

apergia lipasmata

Όσο για τη «βιομηχανία μηνύσεων» που έχει στήσει η διοίκηση Λαυρεντιάδη, αυτή συνεχίζεται προκλητικά, ώστε να αποφύγει τις αποζημιώσεις, χρησιμοποιώντας ένα νόμο της δεκαετίας του 1920! Οι προφάσεις τις οποίες επικαλείται «έχουν το στοιχείο της γελοιότητας όπως αυτό της διατάραξης οικιακής ειρήνης (!!!) μέχρι την προβοκατόρικη μήνυση για εμπρησμό στο λόφο απέναντι από το λιμάνι Φίλιππος Β’, λες και οι αγωνιζόμενοι εργάτες που παλεύουν για να μην είναι δούλοι του 21ου αιώνα, να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα είναι τρομοκρατική οργάνωση!!!» αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) καταγγέλλει:

«Ο καταδικασμένος από την Ελληνική Δικαιοσύνη για σωρεία εγκλημάτων και υπόδικος για μια σειρά από άλλα κ. Λαυρεντιάδης:

• συνεχίζει απτόητος να παίζει επικίνδυνα επιχειρηματικά παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών,
• εκφυλίζει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων,
• γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους εποπτικούς φορείς της Πολιτείας (ΣΕΠΕ, ΟΜΕΔ κτλ.), τα αρμόδια υπουργεία και την Ελληνική Δικαιοσύνη,
• απαξιώνει τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας,
• παίζει με την Ασφάλεια όλης της περιοχής της Καβάλας στερώντας από μια επικίνδυνη χημική βιομηχανία όλο το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό,
• προκαλεί κοινωνική αναστάτωση "πληγώνοντας" ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή».

elfe33

Αντιπροσωπεία του Σωματείου αποκάλυψε δε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αντίγραφα από τις ατομικές συμβάσεις που προωθεί η διοίκηση Λαυρεντιάδη, καθώς και ένα κατάπτυστο κείμενο το οποίο εκβιάζονται να υπογράψουν εργαζόμενοι, για να δηλώσουν ότι δεν τους εκπροσωπεί το Σωματείο. Οι εργαζόμενοι πιέζονται να στέλνουν εξώδικα στο Σωματείο με τα οποία ανακοινώνουν ότι δεν θέλουν να είναι μέλη του, γιατί αυτό έχει οδηγηθεί σε «εκτροχιασμό» και «παράγει παράνομες συμπεριφορές»!

Με την ατομική σύμβαση εμφανίζεται ο εργαζόμενος να δέχεται ότι θα αλλάζει διαρκώς πόστο, καθώς θεωρούνται αποτέλεσμα «ελευθεριότητας» της εταιρείας και δεν αποτελούν «αντάλλαγμα εργασίας». Δηλώνεται ότι αν μεταβληθεί η εργασιακή ή οικογενειακή κατάσταση δεν αυξάνεται ο μισθός, ενώ η εταιρεία έχει το δικαίωμα να αλλάζει μονομερώς το ωράριο από σταθερό σε διακοπτόμενο και ως προς τον αριθμό των ωρών. Ως ωράριο ορίζεται μόνο ο χρόνος πάνω στη μηχανή, ενώ είναι αναγκαστικές οι υπερωρίες.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΟΕΧΒΕ για τις νέες απολύσεις και την προκήρυξη των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων:

«ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ... ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ... ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙΤΕ!!!

Σε άλλες έξι παράνομες και καταφανώς καταχρηστικές απολύσεις χωρίς αποζημίωση προχώρησε σήμερα η Διοίκηση της ELFE – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ανεβάζοντας το σύνολο των απολυμένων από τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας σε... 51 μέσα σε διάστημα ενός περίπου μήνα! Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων που, από τις αρχές Απριλίου, δίνουν κυριολεκτικά «στον δρόμο» τον δικό τους Αγώνα για Δικαίωμα στην Εργασία με Αξιοπρέπεια και Ασφάλεια για όλους...

Πραγματικά, απορούμε: από πού αντλεί αυτό το απύθμενο θράσος ένας άνθρωπος γνωστός, χρόνια τώρα, τόσο στην Κοινή Γνώμη όσο και την Ελληνική Δικαιοσύνη για το θεάρεστο επιχειρηματικό του "έργο"; Ποιος του δίνει το δικαίωμα να συνεχίζει να προκαλεί με τις ακραίες και αδικαιολόγητες ενέργειές του; Κανείς πλέον δεν πρέπει να σιωπά! Η Κυβέρνηση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι τοπικοί άρχοντες του Νομού Καβάλας... ΟΛΟΙ υποχρεούνται με φανερές και συγκεκριμένες ενέργειες να πάρουν ξεκάθαρη θέση σήμερα κιόλας!

Ή ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ... Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
Ή ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΤΗ... Ή ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ!

Οι μεθοδευμένες "επιθέσεις" που γίνονται εδώ και μήνες στους εργαζόμενους με μπράβους, με εκφοβισμούς, με ψεύτικες μηνύσεις, με απολύσεις, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο και σε κανέναν να μένει αδιάφορος και αμέτοχος! Αν κάποιοι επιμένουν ακόμα ότι είμαστε Κράτος Δικαίου με κανόνες που σέβεται τόσο τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις εργαζομένων αλλά και επιχειρηματιών, ας εξηγήσουν στην Ελληνική Κοινωνία πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται στον Κύριο αυτό, να ιδρύει εταιρείες "φαντάσματα" και να μεταβιβάζει το παραγωγικό έργο σε αυτές έχοντας ως στόχο την πτώχευση της μητρικής εταιρείας και τα 300 και πλέον εκατομμύρια χρέος που ο ίδιος συσσώρευσε σε αυτήν, να τα χρεώνεται και πάλι ο ήδη εξαντλημένος Ελληνικός λαός. Και μάλιστα, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις είτε βάζουν "λουκέτο" είτε "μεταναστεύουν" στο εξωτερικό, μην μπορώντας να αντέξουν την "ασφυξία" του οικονομικού περιβάλλοντος που άλλοι δημιούργησαν για αυτές.

Ας μας απαντήσει η Κυβέρνηση, γιατί ανέχεται ακόμη έναν "επιχειρηματία" που εδώ και μήνες εμπαίζει την ίδια και τους φορείς της, αρνούμενος να προσκομίσει τα οικονομικά στοιχεία που του ζητούνται, που δεν προσέρχεται σε ειλικρινή διάλογο και που, εν τέλει, όχι μόνον αδιαφορεί πλήρως αλλά και δηλώνει "ενοχλημένος" από την επίσημη θέση του υπουργείου Εργασίας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του οποίου με τον πλέον επίσημο τρόπο, ξεκάθαρα και δημόσια, αποδέχθηκαν ότι οι ενέργειες των τελευταίων μηνών συνιστούν κατάφορη καταστρατήγηση των Εργασιακών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ

Ποιος είναι ο ρόλος ενός Κράτους που θέλει ακόμα να λέγεται "Κράτος", αν όχι να θεραπεύει τα κακώς κείμενα, να επιβάλλει τους κανόνες, να διαφυλάττει τη νομιμότητα και να υπαγορεύει τους νόμους που θα πρέπει να διέπουν την "υγιή" επιχειρηματικότητα στη χώρα;

Ο καταδικασμένος από την Ελληνική Δικαιοσύνη για σωρεία εγκλημάτων και υπόδικος για μια σειρά από άλλα κ. Λαυρεντιάδης:
• συνεχίζει απτόητος να παίζει επικίνδυνα επιχειρηματικά παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών,
• εκφυλίζει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων,
• γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους εποπτικούς φορείς της Πολιτείας (ΣΕΠΕ, ΟΜΕΔ κτλ.), τα αρμόδια υπουργεία και την Ελληνική Δικαιοσύνη,
• απαξιώνει τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας,
• παίζει με την Ασφάλεια όλης της περιοχής της Καβάλας στερώντας από μια επικίνδυνη χημική βιομηχανία όλο το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό,
• προκαλεί κοινωνική αναστάτωση "πληγώνοντας" ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μέχρι σήμερα "πληρώσει" ακριβά τα παιχνίδια του εν λόγω κυρίου, χάνοντας τις θέσεις εργασίας τους. Εκατοντάδες αθώοι μικροεπενδυτές έχουν "ληστευθεί" από την "επιχειρηματική" του δράση. Εκατομμύρια ευρώ χρέη έχουν φορτωθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού μέσω των τραπεζικών (θαλασσο)δανείων που απλόχερα τού χορηγούσαν "χέρι-χέρι" Τραπεζικό και Πολιτικό Σύστημα.

Τι άλλο χρειάζεται να δει επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση για να απομακρύνει τον κ. Λαυρεντιάδη; Τι άλλο χρειάζεται να δουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης; Πότε θα σταματήσουν τα μισόλογα και την πολιτική των "ίσων αποστάσεων" και θα πάρουν ξεκάθαρη θέση; Οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, θα αντισταθούν μέχρι τέλους στη βαρβαρότητα! Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στέκεται δίπλα τους!

Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016, ξεκινάνε οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στον κλάδο των Λιπασμάτων που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας. Το σύνθημα του αγώνα πλέον, δεν μπορεί παρά να είναι ένα και μοναδικό:

ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ Ο ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ!».

Σχετικές ειδήσεις