ΕΛΛΑΔΑ

Απολογισμό των κινητοποιήσεων έκαναν οι αγρότες που συμμετείχαν στον εορτασμό του Κιλελέρ

Απολογισμό των κινητοποιήσεων έκαναν οι αγρότες που συμμετείχαν στον εορτασμό του Κιλελέρ

Αγροτική σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (2/3) στη Λάρισα, όπου οι αγρότες έκαναν τον απολογισμό τους από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, ενώ ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στους εορτασμούς τους Κιλελέρ στις 19 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ρίζος Μαρούδας σε δήλωση του τόνισε πως: «Τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται όπως και η πολιτική της κυβέρνησης που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, για αυτό ετοιμάζουμε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα με βασικό σταθμό τη συμμετοχή των αγροτών στην επέτειο του εορτασμού τους Κιλελέρ στις 19 Μαρτίου».

Σε σχέση με το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ο Ρίζος Μαρούδας είπε πως το βασικό είναι πως «παρά τις μεγάλες πιέσεις της κυβέρνησης, οι αγρότες κατάφεραν να βγουν στο δρόμο, να αναδείξουν τα προβλήματα, αλλά και να προβάλλουν αιτήματα που εφόσον υλοποιηθούν θα μπορέσουν να τους διατηρήσουν στην παραγωγή». Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, τόνισε πως θετικό των φετινών κινητοποιήσεων ήταν πως έγινε ένας διαχωρισμός με τους μεγαλοαγρότες και τα αιτήματα τους. «Υπάρχουν δύο γραμμές στο αγροτικό κίνημα. Αυτή που βάζει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων και εκφράζει τους μικρομεσαίους αγρότες και αυτή που βάζουν οι μεγαλοαγρότες οι οποίοι θέλουν να συγκεντρώσουν την παραγωγή στα δικά τους χέρια» τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας σε δήλωσή του είπε πως θα υπάρχει συντονισμός για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πρόσφατη διατλαντική συμφωνία CETA μεταξύ Ε.Ε και Καναδά. Ο κ. Μπούτας, είπε μεταξύ άλλων πως η ως πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων είναι ενάντια σε αυτή τη συμφωνία, ενώ τόνισε πως πρέπει να καταλάβουν και οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες πως όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια του ανταγωνισμού με συνέπεια «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» που είναι οι ίδιοι. Από εκεί και πέρα ο Βαγγέλης Μπουτας έκανε επίθεση στα κόμματα που, όπως είπε, είναι υπέρ του ανταγωνισμού. «Έχουν ευθύνη όλα τα πολιτικά κόμματα που είτε ψήφισαν τη συμφωνία είτε όχι, αλλά είναι κόμματα υπέρ του ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός σημαίνει θάνατος για τον μικρό και μεσαίο αγρότη» σημείωσε.

Ανικανοποίητα, δήλωσε πως είναι τα αιτήματα των αγροτών από τις φετινές κινητοποιήσεις εκπρόσωπος των μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας ο Νίκος Μόσχος, τονίζοντας πως καθημερινά στους αγρότες εμφανίζονται νέα προβλήματα. Επίσης, ο κ. Μόσχος είπε πως νέες κινητοποιήσεις θα προγραμματιστούν κατά τόπους όπως η κινητοποίηση των αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας στον ΕΛΓΑ για τους παγετούς του 2016 που δεν έχουν έρθει ακόμα τα πορίσματα. «Έχουμε φύγει απογοητευμένοι γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποίησε κανένα από τα αιτήματα που βάζαμε. Απεναντίας και περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται με τις καλλιέργειες. Θα συμμετέχουμε στον εορτασμό του Κιλελέρ, στέλνοντας το μήνυμα πως ότι νέο έρχεται μας οδηγεί να γίνουμε κολλήγοι στη γη μας» είπε χαρακτηριστικά.

Και από το μπλόκο του Αμύνταιου, η εκπρόσωπος του μπλόκου Διαμαντούλα Κρητικού είπε μεταξύ άλλων ότι «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις κινητοποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Όμως για εμένα σημαντικό είναι πως κρατάμε γερά, μπορούμε και συντονιζόμαστε και αυτό μας δίνει την δυναμική να συνεχίσουμε στην οργάνωση του αγροτικού κινήματος». Αξίζει να σημειωθεί πως στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Βαγγέλης Μπούτας κατά την διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης, είπε πως έγινε ξεκάθαρο ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί των μικρομεσαίων αγροτών, κάνοντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και ξέρουμε τι κάνει και τι λέει η κάθε πολιτική δύναμη. Η κυβέρνηση είχε ενιαία πρακτική απέναντι μας. Επιχειρήθηκε να υπάρξει ο κοινωνικός αυτοματισμός και να εκφραστεί η αντιπαράθεση μεταξύ των εξαθλιωμένων ενάντια στους φτωχούς. Από την μεριά της η Ν.Δ. στην αρχή κράτησε στάση αναμονής και μετά έβαλε κάποια τρακτέρ και έκανε αντιμπλόκα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κριτική έκανε, επίσης, ο Βαγγέλης Μπούτας και σε μερίδα των μπλόκων σχετικά με τα αιτήματα τους, λέγοντας πως υπήρχαν κάποια αιτήματα σε κάποια μπλόκα που εξέφρασαν τα αιτήματα για το συμφέρον των μεγαλοαγροτών. «Τι σημαίνει για παράδειγμα το αίτημα που άκουσα να μην μπαίνει φόρος όταν αγοράζουν οι αγρότες χωράφια; Ποιος αγρότης αγοράζει σήμερα χωράφια; Εμείς οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες μόνο πουλάμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μπούτας επεσήμανε πως ο εορτασμός του Κιλελέρ θα πρέπει να είναι αγωνιστικός και να υπάρξει συμμετοχή αγροτών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν συσκέψεις κατά τόπους ώστε να αποφασιστούν κινητοποιήσεις στον ΕΛΓΑ και αλλού.

Σχετικές ειδήσεις