ΕΛΛΑΔΑ

Πολλαπλασιάστηκαν οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά - Δείτε πόσοι έφτασαν σε μόλις πέντε ημέρες

Πολλαπλασιάστηκαν οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά - Δείτε πόσοι έφτασαν σε μόλις πέντε ημέρες

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οιεισροέςμεταναστώντις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με τον υπόλοιπο Μάρτιο αλλά και τον Φεβρουάριο.

Χαρακτηριστικά, το τελευταίο τετραήμερο έφτασαν στη Μυτιλήνη 195 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 341 και στη Σάμο 30.

Συνολικά, σε τρία περιστατικά αφίξεων στα τρία αυτά νησιά, έφτασαν συνολικά 566 πρόσφυγες και μετανάστες από την περασμένη Πέμπτη έως και σήμερα Δευτέρα (20/03).

Τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου αναφέρουν ότι συνολικά στα νησιά -σε καταυλισμούς και άλλες δομές- σήμερα βρίσκονται 8.759 άτομα. Από αυτά 3.485 στη Μυτιλήνη, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο. Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών επέστρεψαν τους αριθμούς των εγκλωβισμένων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στα δεδομένα του τέλους του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) δήλωσαν πως μελετούν την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών και την αποδίδουν αρχικά στην καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών αλλά και στην απόσυρση από την περιοχή πλοίων των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας που το Μάρτιο λόγω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπλεαν στην περιοχή.

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία των τουρκικών αρχών

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εν λόγω υπηρεσίας, τον Μάρτιο υπήρξαν επεμβάσεις της σε 19 περιστατικά ενώ επέστρεψαν στην Τουρκία 759 άτομα που επιχειρούσαν να περάσουν στα νησιά. Από αυτά τα περιστατικά τα τέσσερα αφορούν το τετραήμερο από το πρωί τη Πέμπτης μέχρι και σήμερα. Στη διάρκειά τους συνελήφθησαν 148 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

Σχετικές ειδήσεις