ΕΛΛΑΔΑ

Χιούι: Ποιο είναι το ελικόπτερο που συνετρίβη

Χιούι: Ποιο είναι το ελικόπτερο που συνετρίβη

Πρόκειται για ένα τύπο ελικοπτέρου που είναι από τους πλέον μάχιμους της Αεροπορίας Στρατού, το UH-1H, γνωστό και ως Χιούι.

Το Bell UH-1 Iroquois (ανεπίσημα Huey) είναι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που τροφοδοτείται από ένα κινητήρα turboshaft, με κύριο στροφείο δύο πτερυγίων και ουραίο στροφείο. Το ελικόπτερο αναπτύχθηκε από την Bell Helicopter ώστε να ικανοποιήσει την απαίτηση του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων το 1952, πέταξε πρώτη φορά στις 20 Οκτωβρίου 1956, και μπήκε στην παραγωγή τον Μάρτιο του 1960.

Το UH-1 ήταν το πρώτο στροβιλοκινητήριο ελικόπτερο που μπήκε στην παραγωγή για το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, και πάνω από 16.000 έχουν παραχθεί σε όλο τον κόσμο.

Η πρώτη αποστολή μάχης του UH-1 ήταν στην υπηρεσία του Στρατού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Η αρχική ονομασία του HU-1 οδήγησε στο παρατσούκλι του ελικοπτέρου Huey. Τον Σεπτέμβριο του 1962 η ονομασία άλλαξε σε UH-1, αλλά το "Huey" παρέμεινε σε κοινή χρήση. Περίπου 7.000 ελικόπτερα UH-1 υπηρέτησαν στο Βιετνάμ.

uh 1 huey in vietnam war

Ήταν ένα Ε/Π 9 θέσεων, πολλαπλών ρόλων το οποίο άλλαξε ριζικά τα δεδομένα και την σχεδίαση των επιχειρήσεων, προδίδοντας νέα έννοια στην 3η διάσταση του πεδίου της μάχης, εκτελώντας αεροδιακομιδές (MedEvac), εναέριες εφόδους, μαζικές μεταφορές μικρών κλιμακίων χωρίς τη χρήση αλεξιπτωτιστών καθώς και αποστολές εγγύς υποστήριξης. Περισσότερα από 5.000 Ε/Π χρησιμοποιήθηκαν στα μέτωπα της ΝΑ Ασίας.

HUEI

Το 1963 παραδόθηκε το UH-1D (Model 205), με μακρύτερη άτρακτο για τη μεταφορά 12 στρατιωτών πλην του πληρώματος, βελτιωμένους κινητήρες και ακτίνα δράσης καθώς και την δυνατότητα να φέρει ποικιλία οπλικών συστημάτων (πυροβόλο 20mm, ρουκέτες 2,75 inc και αντιαρματικούς πυραύλους). Η MedEvac έκδοση UH-1V μπορεί να μεταφέρει 6 φορεία και έναν νοσοκόμο. Το UH-1H (Model 205 A-1) ξεκίνησε την παραγωγή το 1967 και είναι όμοιο με το UH-1D με βελτιωμένο κινητήρα για αύξηση της μεταφορικής ικανότητας. Έχει ληφθεί άδεια παραγωγής του τύπου από την Κίνα, την Τουρκία και την Ιταλία (ΑΒ-205). Περισσότερα από 9.000 τεμάχια όλων των τύπων έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα και είναι σε υπηρεσία σε περίπου 40 χώρες.

Στην Αεροπορία Στρατού τα Ε/Π UH-1H άρχισαν να παραδίδονται σταδιακά από το 1969 μέχρι το 1981. Το 1993 παρελήφθη αριθμός μεταχειρισμένων Ε/Π από το στρατό των ΗΠΑ. Παρά την προχωρημένη ηλικία τους, παρέχοντας μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας και ασφάλειας, αποτελούν το βασικό μέσο της ΑΣ ευρισκόμενα σε ενέργεια σε όλες τις Μονάδες αυτής.

Η χώρα μας διαθέτει 80 ελικόπτερα UH-1H.

Σχετικές ειδήσεις