ΕΛΛΑΔΑ

Σκουπίδια απεργία: Χάος με τα σκουπίδια εν όψει καύσωνα, συνεχίζει την απεργία η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Σκουπίδια απεργία: Χάος με τα σκουπίδια εν όψει καύσωνα, συνεχίζει την απεργία η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Δυσαρεστημένοι εμφανίστηκαν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ από τιςπροτάσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπραμε τον οποίο συναντήθηκαν το πρωί της Τρίτης, αλλά και την τροπολογία του Πάνου Σκουρλέτη, η οποία ψηφίστηκε την ίδια ημέρα στη Βουλή, επιμένοντας πως μέσω αυτής δρομολογούνται νέες απολύσεις. Μετά και την εξέλιξη αυτή, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών σαπίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΤΑΞΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΛΥΣΗ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ» ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ - ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μέχρι και την Πέμπτη (29/06/2017), οπότε και συνεδριάζει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή τηςΠΟΕ - ΟΤΑ, για να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών της, τα αμαξοστάσια των δήμων θα παραμένουν αποκλεισμένα, όπως επίσης και οι ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το πρόβλημα, όμως, παραμένει: Τα σκουπίδια σαπίζουν στους δρόμους, ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο και τα προάστια της Αθήνας θυμίζουν θαλάμους αερίων, ενώ δεν λείπουν σε αρκετές περιπτώσεις και οι εμφανίσεις τρωκτικών, όπως ποντίκια και αρουραίο καθως και εντόμων, εξαιτίας των στοιβαγμένων απορριμάτων.

skoupidia 1

Παράλληλα, η απόφαση των συνδικαλιστών για συνέχιση των κινητοποιήσεων έχει ήδη προκαλέσει σωρεία πολιτικών αντιδράσεων, με τη Νέα Δημοκρατία να επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης προσωπικά στον κ. Τσίπρα, με αφορμή το νέο αδιέξοδο. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Την ίδια στιγμή, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης χαρακτηρίζει «άστοχη και υπερβολική» την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων και καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, γιατί όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «μόνο έτσι θα υπηρετήσουν την αποστολή τους και δε θα έρθουν αντιμέτωποι με την κοινωνία».

Από την πλευρά του, έκκληση προς τους εργαζόμενους να επιδείξουν υπευθυνότητα κάνει με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης. «Είναι ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας οι πόλεις να καθαριστούν, να μην επιτρέψουμε», σημειώνει, «να στραφεί εναντίον της αυτοδιοίκησης η κοινωνία».

«Οι δίκαιοι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να συνεχιστούν έχοντας στο πλευρό τους το σύνολο της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Ψηφίστηκε η τροπολογία Σκουρλέτη

Εν τω μεταξύ, υπερψηφίστηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στη Βουλή την Τρίτη η κυβερνητική τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και προβλέπει νέες παρατάσεις στις υφιστάμενες συμβάσεις έως 31 Μαρτίου 2018 και σύνταξη, έως τότε, νέων οργανογραμμάτων από τους ΟΤΑ, προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για πρόσληψη μόνιμων εργαζόμενων (σ.σ. με πριμοδότηση των σημερινών συμβασιούχων και χωρίς όριο ηλικίας).

Καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι, ενώ Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

Η δήλωση που επιβεβαίωσε το αδιέξοδο

«Σήμερα έγινε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα. Καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, συζητήσαμε, όμως, οι προτάσεις από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα. Η τροπολογία που κατεβάζει η κυβέρνηση θα έχει απολύσεις. Συνεχίζουμε έως την Πέμπτη και μετά θα συνεδριάσει ξανά η εκτελεστική επιτροπή. Το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας αργά το απόγευμα της Τρίτης (27/06/2017).

Τι πρότεινε η κυβέρνηση

Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 13:00 της Τρίτης το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα».

Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους».

Νωρίτερα, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνάντηση θα συζητηθούν άμεσα σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα ληφθούν αποφάσεις.

Σύμφωνα τον κ. Τράκα, η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα. Όπως ανέφερε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, από πλευράς συνδικαλιστών της ΠΟΕ - ΟΤΑ τέθηκαν δύο βασικά ζητήματα:

α. Η πλήρης κατάργηση του ορίου ηλικίας και

β. Η αύξηση του αριθμού των προσλήψεων, κατόπιν σχετικής απόφασης που θα λαμβάνει ο εκάστοτε δήμος ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ένταση και μικροεπεισόδια

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης (27/06/2017) σημειώθηκαν μικροεπεισόδια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ, επιχείρησαν να περάσουν την είσοδο του Μεγάρου και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Γιάννης Τσούνης, δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αναγνωρίζεται ως «κίνηση καλής θέλησης».

Ωστόσο ο κ. Τσούνης ξεκαθάρισε: «Δεν πάμε να πιούμε καφέ, πάμε να διαπραγματευτούμε. Όταν καλυφθούμε για τους εργαζόμενους θα τα βρούμε».

«Εμείς ακόμα αναμένουμε περισσότερες εγγυήσεις», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί το προχθεσινό ναυάγιο στη συνάντηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έριξε «λάδι στη φωτιά», αποκαλώντας τους εκπροσώπους των συμβασιούχων «μαϊντανούς».

Σχετικές ειδήσεις