ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός – καύσωνας: «Γυμνή» από προσωπικό και Μέσα η Πυροσβεστική μπροστά στο «πύρινο» καλοκαίρι

Καιρός – καύσωνας: «Γυμνή» από προσωπικό και Μέσα η Πυροσβεστική μπροστά στο «πύρινο» καλοκαίρι

Η Πυροσβεστική χρωστάει κοντά 6 εκατ. ευρώ για ανταλλακτικά και επισκευές ενώ τα πυροσβεστικά ελικόπτερα ακόμα αναμένονται

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: «ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ»

Του Σπύρου Πάνου

Δέκα χρονιά μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας και με τον καύσωνα να επελαύνει στην χωρά η κατάσταση σε ότι αφορά τα μέσα που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι απογοητευτική.

Σύμφωνα με την Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η τραγική εικόνα σκιαγραφείτε ως εξής:

· Πάνω από 400 Πυροσβέστες μετακινήθηκαν από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής, παραμονές της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου

· Πάνω από το 20% των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων και το 30% των βοηθητικών οχημάτων βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Για δε την ηλικιακή τους κατάσταση τα περισσότερα βρίσκονται σε «υπερώριμη» κατάσταση, με ότι μπορεί να σημαίνει για την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση.

· Υλικά και υποστηρικτικά μέσα για τις επιχειρήσεις τελούν σε κατάσταση ισχυρής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη της Π.Υ για επισκευές και ανταλλακτικά των ετών 2015-2016 και Α’ εξάμηνο του 2017 αγγίζουν τα 6 εκ. ευρώ.

· Η εναέρια υποστήριξη των πυροσβεστικών επιχειρήσεων από πλευράς αεροσκαφών βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά. Ήδη βρισκόμαστε αρχές Ιουλίου και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν βρίσκονται στην διάθεση της Υπηρεσίας.

Δυστυχώς το Πυροσβεστικό Σώμα ρίχνεται στη μάχη «μόνο και έρημο» με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, αντί να ενεργεί, να επιλέγει την τακτική των «ψυχολογικών επιχειρήσεων». Ενδιαφέρον μεν αφήγημα, αλλά το προπέτασμα καπνού δεν φθάνει για να σβήσει πυρκαγιές, επισημαίνει ο Προέδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς κάνουμε τον σταυρό μας για να πάει καλά και φέτος το καλοκαίρι».

Τον κώδωνα του κίνδυνου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κρούουν και ειδικοί στα θέματα πυροπροστασίας.

Ο δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, σημειώνει: «Αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία, θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός. Από τη μια, η αύξηση της καύσιμης ύλης και η αδυνατισμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δεν κάνει σε βάθος διαχείριση των δασών.»

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς επισημαίνει: «Η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει και τον μηχανισμό δασοπροστασίας και το αποδυναμωμένο Πυροσβεστικό Σώμα που θα στερηθεί φέτος γύρω στους 700 πυροσβέστες, είναι καθοριστικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Υπολογίζεται ότι μόνο 50% των αναγκών για έργα αντιπυρικής προστασίας καλύπτεται από τις Δασικές Υπηρεσίες που τα υλοποιούν. Επιπλέον, κατά την περιβαλλοντική οργάνωση, τρία χρόνια από τη θέσπιση του σχετικού νόμου (4249/2014) δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών.»

Σχετικές ειδήσεις