ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Ηλεία: Τέσσερα μέτωπα ξέσπασαν ταυτόχρονα

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Ηλεία: Τέσσερα μέτωπα ξέσπασαν ταυτόχρονα

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Κρυονέρι της Αμαλιάδας.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - «ΓΛΙΤΩΣΕ» Η ΑΝΑΛΗΨΗ - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στην περιοχή επιχειρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή προτού πέσει το σκοτάδι έξι εναέρια μέσα, καθώς και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με περίπου 70 πυροσβέστες και 25 οχήματα.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Ανδρώνι της ορεινής Ηλείας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από το δρυόδασος της Φολόης.

Στο μεταξύ, στο Στρέφι του Πύργου η φωτιά έχει περιοριστεί, ενώ στην περιοχή της Μέλισσας Λεχαινών η φωτιά χαρακτηρίζεται, ως διαχειρίσιμη.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών έγιναν κάρβουνο στην Ανάληψη

Πύρινος κλοιός απείλησε να καταστρέψει την Ηλεία, την Δευτέρα, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, ξυπνώντας μνήμες του μαρτυρικού Αυγούστου του 2007, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι στο Κρυονέρι του δήμου Ήλιδας, εξαπλώθηκε τάχιστα νοτιοανατολικά λόγω του ισχυρού ανέμου.

Μέσα σε λίγα λεπτά, σχηματίστηκε ένα τρομακτικό πύρινο μέτωπο, καθώς οι φλόγες κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων, φτάνοντας στις παρυφές του οικισμού της Ανάληψης, πεντακόσια μετά περίπου από τη Μονή της Ανάληψης στο Ζερό, αναγκάζοντας την Πυροσβεστική να δώσει εντολή εκκένωσης του χωριού λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παράλληλα άνδρες της Τροχαίας Αμαλιάδας είχαν στήσει μπλόκο μετά το χωριό Γεράκι και απαγόρευαν την κίνηση οχημάτων προς Ανάληψη και Περιστέρι.

Ο εφιάλτης του 2007 είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβανόταν αν δεν άλλαζε φορά ο άνεμος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Κυριακόπουλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ανάληψης.

«Αν ο αέρας συνέχιζε την πορεία που είχε, η Ανάληψη θα είχε άσχημη κατάληξη. Ευτυχώς ο αέρας μάς βοήθησε και πέρασε ξυστά, ωστόσο υπάρχει ακόμα το δύσκολο κομμάτι βορειοδυτικά στη θέση Ρένεσι. Όλες οι ενέργειες γίνονται μακροπρόθεσμα για την Ανάληψη, ώστε να προλάβουμε τις κηλιδώσεις και να μην πάθουμε ζημιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι η φωτιά μετακινήθηκε προς Περιστέρι και Δαφνιώτισσα, και ζήτησε από τον τοπικό πρόεδρο μαζί με την πυρασφάλεια του χωριού να είναι σε εγρήγορση για τις κηλιδώσεις.

Κανένα Canadair

Μάταια οι κάτοικοι με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους περίμεναν να γίνουν ρίψεις νερού από τα δύο Canadair που βρίσκονται στην 117ΠΜ. Και τα δύο λόγω βλάβης ήταν καθηλωμένα και γινόταν αγώνας να επισκευασθεί τουλάχιστον το ένα για να επιχειρήσει.

Στη μάχη ρίχθηκε μόνο το ελικόπτερο Ericson, αρχικά στην περιοχή του Κρυονερίου και με καθυστέρηση στο δάσος κοντά στην Ανάληψη. Στη συνέχεια έφθασε και ένα Σινούκ που συνέδραμε και αυτό στην κατάσβεση. Δύσκολο ήταν και το έργο των δύο PZL από Τρίπολη και Καλαμάτα που επιχείρησαν αρχικά στο Κρυονέρι και στη συνέχεια με δυσκολία στην Ανάληψη.

Πώς ξεκίνησε

Ήταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιείται για εστία φωτιάς στο Κρυονέρι. Η φωτιά σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής ξεκίνησε από χωράφι και σε χρόνο ρεκόρ ξέφυγε προς το δάσος. Οι δυνατοί άνεμοι που άλλαζαν συχνά κατεύθυνση και ένταση κίνησαν την φωτιά νοτιοανατολικά και γρήγορα έφθασε κοντά στην Ανάληψη και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την Μονή της Ανάληψης στο Ζερό. Άνδρες της αστυνομίας είχαν στήσει μπλόκο μετά το χωριό Γεράκι και απαγόρευαν την κίνηση οχημάτων προς Ανάληψη και Περιστέρι.

Δεν έφευγαν οι κάτοικοι από την Ανάληψη

Αν και από την Πυροσβεστική και τον Δήμο Ήλιδος δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού της Ανάληψης κανένας κάτοικος δεν έφευγε. Ο δήμος έστειλε λεωφορείο και είχε εξασφαλίσει χώρο για διαμονή των κατοίκων, ούτε ένα κάτοικος δεν θέλησε να φύγει αν και η φωτιά πλησιάζει τον οικισμό. Οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους συγκεντρώθηκαν στο ψηλότερο σημείο του οικισμού και παρακολουθούσαν την πορεία της πύρινης λαίλαπας. Αγρότες με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, ήταν σε ετοιμότητα να δράσουν αν η φωτιά πλησίαζε απειλητικά.

Λίγο μετά τις 15:30 εμφανίσθηκε το ελικόπτερο Ericson και επιχειρούσε ρίψεις νερού. Η φωτιά πέρασε τελικά περίπου 200 μέτρα από την Ανάληψη και συνέχισε προς Περιστέρι.

Σύλληψη

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαίωσε η ΠΥ, αλλά ούτε και η αστυνομία, συνελήφθη πολίτης για την εκδήλωση της πυρκαγιάς ο οποίος φέρεται να έβαλε φωτιά να κάψει ξερόχορτα στο χωράφι του στο Κρυονέρι αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων του ξέφυγε η φωτιά με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο μέτωπο που κατακαίει περιοχές κοντά στην Αμαλιάδα.

Αίτημα να κηρυχθεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μάλιστα, O περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας είπε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού νομαρχιακού οργάνου και ζητήθηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλη η περιφερειακή ενότητα Ηλείας».

Αναφερόμενος στις φωτιές, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «το γεγονός πως εκδηλώθηκαν στην Ηλεία τέσσερις φωτιές μέσα σε λίγες ώρες, μας προκαλεί ανησυχία».

Σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς στο Κρυονέρι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του οικισμού Περιστέρι. Όσον αφορά τις άλλες τρεις πυρκαγιές, η μεγαλύτερη είναι στην περιοχή Ανδρώνι.

Για τη αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν περίπου 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 26 άτομα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα τύπου «Έρικσον» και «Σινούκ», καθώς και αεροπλάνα τύπου PZL.
Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας, των Δήμων, αλλά και ιδιωτών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, patrisnews.gr

Σχετικές ειδήσεις