ΕΛΛΑΔΑ

Πετρελαιοκηλίδα στην Αττική: Η καταστροφή συνεχίζεται εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης

Πετρελαιοκηλίδα στην Αττική: Η καταστροφή συνεχίζεται εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης

Το «κοκτέιλ» του καύσωνα και της οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό «παραλύει» τις νότιες περιοχές του νομού Αττικής.

ΣΦΟΔΡΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

Μέρα με τη μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι τη Σαρωνίδα.

SARONIDA10

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τις παραλίες στις οποίες απαγορεύεται η κολύμβηση, μετά την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Οι εν λόγω παραλίες είναι οι εξής:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται, επίσης, για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την αποκατάσταση των θαλάσσιων υδάτων.

Η τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Έκκληση για βοήθεια

Εν τω μεταξύ, έκκληση προκειμένου να σταλούν περισσότερες δυνάμεις που θα συνδράμουν στον καθαρισμό της Σαλαμίνας, απηύθυνε η δήμαρχος του νησιού, Ισιδώρα Νάνου Παπαθανασίου. Σύμφωνα με τη δήμαρχο, σε περίπτωση βροχής, το μαζούτ πο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα βράχια θα πέσει στη θάλασσα, επιδεινώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Την αποστολή εξειδικευμένης ομάδας από το Λιμάνι του Ρότερνταμ, που θα βοηθήσει στην απορρύπανση του Αργοσαρωνικού ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Ολλανδικής πόλης σε συνάντηση που είχε χθες (15/09) με τον Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα.

Ο Δήμαρχος του Ρότερνταμ τόνισε ότι έχει ζητήσει από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας του την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Η ρύπανση στον Σαρωνικό έφερε νέα πολιτική αντιπαράθεση σήμερα Σάββατο (16/09), μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Αυτή τη φορά, η σύγκρουση ήταν μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε την πρόθεση του να μην παραιτηθεί και ζήτησε συγγνώμη για την προτροπή του προς τους πολίτες να πάνε για μπάνιο άφοβα, αποδίδοντας την στη ροή του προφορικού λόγου ενώ είπε πως υπάρχουν υποψίες για τη βύθιση του μικρού τάνκερ στη Σαλαμίνα, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι οι πρώτες εργασίες απορρύπανσης άρχισαν τρεις ώρες μετά το ναυάγιο, καθώς η βύθιση έγινε στις 2.30 τα ξημερώματα και τα απορρυπαντικά σκάφη δεν μπορούν να επιχειρήσουν νύχτα και συμπλήρωσε ότι χρειάστηκαν πέντε μέρες προκειμένου να στεγανοποιηθεί πλήρως το πλοίο.

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει μαύρη θάλασσα» και κατηγόρησε τόσο τα ΜΜΕ όσο και αντιπολίτευση για «μαύρη προπαγάνδα».

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το ναυάγιο έγινε πολύ κοντά στο υπουργείο Ναυτιλίας και με καλές καιρικές συνθήκες. Αν είχε βυθιστεί μεγαλύτερο πλοίο, το μαζούτ θα είχε φτάσει μέχρι την Ακρόπολη».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε το Σαρωνικό και ήθελε να υποβαθμίσει το γεγονός του ναυαγίου και τη ρύπανση, λέγοντας ότι στην ομάδα διαχείρισης του πλοίου είναι μέλος ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο αφορά την ρύπανση στη Σαρωνίδα, ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης μιλώντας στην ιστοσελίδα notioanatolika.gr διέψευσε τους κατοίκους και υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί. Ανέφερε πως τα «συσσωματώματα που εκβράζονται τις τελευταίες ώρες σε παραλίες του Δήμου Σαρωνικού, όπως στη Σαρωνίδα και στο Μαύρο Λιθάρι δεν είναι πρόβλημα για το θαλάσσιο περιβάλλον».

SARONIDA20

Σημείωσε πως έχει ενημερωθεί από το Λιμενικό και δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα που να κινείται προς τις συγκεκριμένες περιοχές, καθησυχάζοντας τους πολίτες πως οι μικρές μαύρες πετρούλες είναι απομεινάρια πετρελαιοειδών που έχουν τη μορφή χαλικιών και είναι μαύρα.

SARONIDA50

Όπως μάλιστα, ανέφερε αυτά τα «χαλίκια» μεταφέρθηκαν από τους ανέμους και «θα δούμε πολλά τέτοια και τις επόμενες ημέρες, όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα».

Σχετικές ειδήσεις