ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα: Πλημμύρες, καταστροφές και σοβαρά προβλήματα από τα έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα:  Πλημμύρες, καταστροφές και σοβαρά προβλήματα από τα έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία:Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία- Μεγάλα προβλήματα, κατολισθήσεις και υπερχειλήσεις ποταμιών, έχουν δημιουργήσει οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν από την Πέμπτη κυρίως την Ήπειρο

Στο γεφύρι του Κόκκορη, στους Κήπους Ζαγορίου, το ποτάμι υπερχείλησε, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων να είναι αδύνατη έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του επαρχιακού δυκτίου της Ηπείρου. Λόγω καταπτώσεων βράχων και κατολισθήσεων, κλειστός είναι ο δρόμος στα Μπέσια του δήμου Δωδώνης, προς τα χωριά Κράψη και Ανατολική, καθώς και προς Σκαμνέλι, Βρυσοχώρι στα Ζαγόρια, στο 104ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης διεκόπη η κυκλοφορία, ενώ αποκομμένο είναι το χωριό Πλαίσιο Φιλιατών.

Μεγάλες κατολισθήσεις επίσης, αλλά και φερτά υλικά από τους χειμάρους έχουν κόψει την κυκλοφορία προς το Μολυβδοσκέπαστο και του Πάδες στην Κόνιτσα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο Παλιοσέλι της Κόνιτσας, γίνεται προσπάθεια από μηχανήματα του δήμου και της πολιτικής προστασίας, να σωθεί από τα ορμητικά νερά το γεφύρι. Στα Τζουμέρκα, σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως στο Μαυρολάγκαδο και την Πλατανούσα.

Στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, στην θέση Τέροβο, σημειώνονται συνεχείς κατολισθήσεις.

«Πνίγηκε» η Κέρκυρα

Απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες την ευρύτερη περιοχή και στην Κέρκυρα οι ισχυρές νεροποντές προκάλεσαν πλημμύρες στους δρόμους του νησιού.

Νωρίτερα στη νότια πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στη Λευκίμμη, γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε από χείμαρρο που έπληξε τους κεντρικούς δρόμους της περιοχής, ενώ σώθηκε από πολίτες, που, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έσπευσαν την τελευταία στιγμή και αψηφώντας τους κινδύνους, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο.

Επί τόπου έσπευσε και η Πυροσβεστική, που μέχρι αυτή την ώρα έχει προβεί σε δεκάδες κοπές δέντρων, ενώ Ι.Χ. όχημα που ήταν σταθμευμένο σε δρόμο, στην περιοχή της Γαρίτσας, μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές όταν καταπλακώθηκε από δέντρο που έσπασε από τους δυνατούς ανέμους.

Πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά στους Παξούς

Σε ορμητικούς χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι στον Γάιο την πρωτεύουσα των Παξών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τη δυνατή νεροποντή, που πλήττουν το νησί.

Τα ορμητικά νερά που συσσωρεύτηκαν από το μεγάλο όγκο της βροχής, έγιναν ποτάμια και κατάφεραν να παρασύρουν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, παρότι, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «τη φετινή χρονιά, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έγιναν τα περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί».

Υπερχείλισε ο ποταμός Λούρος - Πλημμύρισαν σπίτια

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι κινδυνεύουν τα σπίτια τους καθώς το ποτάμι έχει υπερχειλίσει.

Παράλληλα όπως σημειώνουν δεν μπορούν να βγουν από αυτά καθώς η στάθμη του νερού είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων οι καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα είναι σοβαρές και σε πολλές περιπτώσεις το νερό ξεπέρνα και το ένα μέτρο.

Αποκολλήθηκε κομμάτι από το βουνό στην Άνω Ράχη Πρέβεζας

Όπως αναφέρει το mypreveza.gr, από την ισχυρή βροχόπτωση αποκολλήθηκε κομμάτι από το βουνό και μπήκε στο χωριό.

Οι πρώτες πληροφορίες έκάναν λόγο για εγκλωβισμό ανθρώπων και για παράσυρση οχημάτων.

Πυροσβεστική και Αστυνομία, έφτασαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι όντως κομμάτι από το βουνό υποχώρησε ωστόσο ευτυχώς δεν κινδυνεύει κανείς, δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι, ούτε έχει τραυματιστεί κανείς.

Οι δρόμοι του χωριού έχουν γεμίσει από τόνους χώμα και πέτρας που κατέβηκαν από το βουνό και αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταπλακώσουν ένα αγροτικό Ι.Χ.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα από την κακοκαιρία δεν περιορίζονται μόνο στην Άνω Ράχη.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο δρόμος προς Κοτσανόπουλο, ο οποίος έχει κλείσει εντελώς ενώ όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ προβλήματα έχουν αναφερθεί και στο Ζερβό.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Σχετικές ειδήσεις