ΕΛΛΑΔΑ

Από την Κρήτη έως τη Μάνη ένα… παξιμάδι δρόμος!

Από την Κρήτη έως τη Μάνη ένα… παξιμάδι δρόμος!

Το παξιμάδι είναι ένα από τα βασικά αρτοπαρασκευάσματα που υπάρχει σε κάθε κουζίνα σήμερα και συνοδεύει τα περισσότερα γεύματά μας.

Όλοι ξέρουμε τι είναι, όμως κανείς μας δεν έχει αναρωτηθεί από προήλθε το όνομά του.

Σύμφωνα με την ιστορία, ο Λόγιος Παξαμάς (ή Πάξαμος) έκανε την πρόταση το ψωμί να ψήνεται δύο φόρες, έτσι ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να καταφέρει να διατηρηθεί στον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πάξαμος είχε καταφέρει να επιτύχει τη μακροχρόνια διατήρηση του ψωμιού, για να μπορούν όλοι να έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν.

Καθώς πέρασαν τα χρόνια, η λέξη παξαμᾶς έγινε παξαμάδιον και το παξαμάδιον, παξιμάδι. Μαζί με το όνομα, ξεχάστηκε και η αυθεντική παραδοσιακή συνταγή του Λόγιου Παξαμά, παρόλο που το παξιμάδι έγινε κομμάτι της καθημερινής διατροφής ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Όμως, στην πραγματικότητα κανείς δεν σκέφτηκε το πόσο έχει αλλάξει με τα χρόνια η συνταγή παρά μόνο ένας από τους ανθρώπους που είχε την τύχη να γευτεί ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της ζωής του.

Δείτε το βίντεο:

Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου και δοκίμασε για πρώτη φορά παξιμάδι.

Αρκετά χρόνια μετά από εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησε ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα ψάχνοντας εκείνο το παξιμάδι που είχε δοκιμάσει τότε. Με συνοδοιπόρο το πάθος, επισκέφτηκε όλες τις κρυφές, ιδιαίτερες γωνιές της Ελλάδας, για να ψάξει, να δοκιμάσει και να ανακαλύψει ξανά το παξιμάδι εκείνο που έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη του. Έτσι λοιπόν, ο ίδιος έδωσε και σε εμάς αυτήν την ευκαιρία, να γευτούμε την αυθεντική συνταγή του παξιμαδιού πριν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Με τη μόνη διαφορά, πως δημιούργησε μια σειρά από αρτοπαρασκευάσματα, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Ο Παξαμάς είναι ιδανικός για σούπες, όσπρια, μπορεί να σερβιριστεί σε σαλάτες ενώ είναι εξίσου απολαυστικός και ως βάση για σνακ!