ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μπαλταδώρος: Οι τελευταίες δραματικές στιγμές πριν από την πτώση του Mirage 2000-5

Γιώργος Μπαλταδώρος: Οι τελευταίες δραματικές στιγμές πριν από την πτώση του Mirage 2000-5

Γιώργος ΜπαλταδώροςΠτώση Mirage 2000-5 – Η αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο – Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τι συνέβη τα μοιραία λεπτά πριν από την πτώση του Mirage – Γιατί ο σμηναγός, Γιώργος Μπαλταδώρος δεν πρόλαβε να αντιδράσει - Ο δεύτερος πιλότος είδε την πτώση του μοιραίου Mirage

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος «πέφτει υπέρ πίστεως και πατρίδος». Η τραγική είδηση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάνει το γύρο των ελληνικών ειδησεογραφικών μέσων. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος χάνει τη ζωή του, όταν το μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 που χειριζόταν συνετρίβη. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε εννέα ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σκύρου. Μάρτυρας ο πιλότος του δεύτερου Mirage που ήταν στο σημείο. Τι συνέβη τα τελευταία δραματικά λεπτά;

Το χρονικό της τραγωδίας

Το δυστύχημα συνέβη στις 12:12 το μεσημέρι της Πέμπτης (12/04/2018). Την ώρα που τα δύο Mirage επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο από αποστολή αναχαίτισης. Το ζεύγος των Mirage 2000-5 απογειώθηκε γύρω στις 11:00 το πρωί από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου – εκτελούσαν καθήκοντα επιφυλακής (Readiness) – καθώς είχαν ενημερωθεί πως δύο τουρκικά F-16 είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας ανάμεσα στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Όταν τα δύο ελληνικά Mirage έφτασαν στο σημείο, διαπίστωσαν πως τα τουρκικά είχαν αποχωρήσει. Έτσι, η αναχαίτιση που είχαν ως αποστολή δεν έγινε.

Τα ίχνη των ελληνικών ραντάρ έδειξαν πως τα τουρκικά F-16 έμειναν στον ελληνικό εναέριο χώρο από 11:15 έως 11:24, αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Πάντως, σε ότι αφορά το τραγικό περιστατικό, το τουρκικό επιτελείο αρνήθηκε πως υπήρξε κάποια εμπλοκή και ανέφερε ότι στο σημείο δεν υπήρχε τουρκικό μαχητικό.

Αμέσως μετά την εντολή που πήραν οι δύο πιλότοι των ελληνικών Mirage ήταν να πραγματοποιήσουν επιτήρηση συνόρων – για την περίπτωση που τα F-16 επιστρέψουν – και έτσι πέταξαν από τη Λήμνο έως τη Ρόδο.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για την τραγωδία

Λίγο πριν από την προσγείωσή τους στη βάση τους στη Σκύρο, και συγκεκριμένα κατά διαδικασία της καθόδου, το Mirage 2000-5 με κυβερνήτη τον Γιώργο Μπαλταδώρο προσέκρουσε στη θάλασσα. Άμεσα ο πιλότος του δεύτερου Mirage ανέφερε πως είδε τη συντριβή και έτσι σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε γιγαντιαία επιχείρηση από το Πολεμικό Ναυτικό, την Αεροπορία και το Λιμενκό για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλές Δυνάμεις για τον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο που «έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για την τραγωδία

Διαβάστε επίσης:

Mirage 2000-5: Εθνική συγκίνηση για τον Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο - Πώς έπεσε το μοιραίο αεροσκάφος

Γιώργος Μπαλταδώρος: «Κάποιες φορές πετούσε χαμηλά για να μας χαιρετάει» (vid)

Σχετικές ειδήσεις