ΠΑΙΔΕΙΑ

Times: Πρώτο στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Times: Πρώτο στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έλαβε την καλύτερη βαθμολόγια ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τη νέα διεθνή κατάταξη των βρετανικών «Τάιμς» (Times Higher Education World University Rankings 2015 - 2016), κατατασσόμενο στις θέσεις 351-400.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, η κατάταξη των «Τάιμς» λαμβάνει υπόψη της διάφορα κριτήρια, όπως την ποιότητα σπουδών, τη διεξαγωγή έρευνας, τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου, την προσέλκυση, δηλαδή, φοιτητών και καθηγητών από άλλες χώρες και τις αναφορές από τρίτους στις δημοσιεύσεις των καθηγητών του. Στο συγκεκριμένο μάλιστα τομέα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης παίρνει αναλογικά τον καλύτερο «βαθμό» του. Τα προηγούμενα έτη η κατάταξη ήταν σε υψηλότερη κλίμακα, με τα έτη 2013 - 2014 να έχει βρεθεί στις θέσεις 301 - 350.

Πρώτο στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη, κατατάσσεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) των ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά τα πανεπιστήμια Οξφόρδης (Βρετανία), Στάνφορντ (ΗΠΑ), Κέμπριτζ (Βρετανία), ΜΙΤ (ΗΠΑ), Χάρβαρντ (ΗΠΑ), Πρίνστον (ΗΠΑ), Imperial College (Βρετανία), ΕΤΗ (Ελβετία) και Σικάγο (ΗΠΑ).

Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από ελληνικής πλευράς ακολουθούν στη λίστα, κατά σειρά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (401 - 500) την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ως μία θετική έκπληξη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών (401 - 500), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (501 - 600), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (601 - 800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (601 - 800) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (601 - 800).

Σημειώνεται πως η Ευρώπη συνολικά έχει φέτος περισσότερα πανεπιστήμια από κάθε άλλη φορά στα πρώτα 200 του κόσμου και 345 στα καλύτερα 800. Τα περισσότερα είναι βρετανικά και φτάνουν στον αριθμό τα 34, ακολουθεί η Γερμανία με 20 πανεπιστήμια, η Ολλανδία με 12 πανεπιστημιακά ιδρύματα και η Γαλλία με πέντε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κατάταξης που γνωστοποίησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Οι ΗΠΑ διαθέτουν έξι πανεπιστήμια στα πρώτα δέκα, από επτά το 2014, ενώ συνολικά, στην κατάταξη των 800 ΑΕΙ περιλαμβάνονται πανεπιστήμια από 70 χώρες, με στοιχεία που αποδεικνύουν πως το "παιγνίδι" του ανταγωνισμού στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχώς "ανοίγει" με την ανάδυση και άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα το Μπαγκλαντές που έχει πλέον πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 800 καλύτερα».

Σχετικές ειδήσεις