ΠΑΙΔΕΙΑ

Σε πανικό τελεί η κυβέρνηση με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε πανικό τελεί η κυβέρνηση με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σοβαρότης μηδέν στο σημείο... «μηδέν» για το θέμα επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι γονείς κατηγορούν τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη πως «έχει εμμονή με οτιδήποτε είναι ιδιωτικό» και η υφυπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει το μέτρο άδικο!

Είναι να απορεί κανείς με όσα συμβαίνουν με το θέμα φορολόγησης των ιδιωτικών σχολείων. Από τη μία ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υπεραμύνεται της επιβολής 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, εκτοξεύοντας κατά καιρούς… «κορώνες» και από την άλλη, πρωτοκλασσάτα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μιλούν για ένα άδικο μέτρο. Όπως άλλωστε και η υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου η οποία υποστήριξε στο Mega πως: «Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση είναι άδικος. Ψάχνουμε για ισοδύναμα».

Οργισμένοι χιλιάδες γονείς

«Ο κ. Φίλης πάρα πολύ καλά κάνει και λέει ότι “εγώ θα φτιάξω τα δημόσια σχολεία”, αλλά μέχρι να τα φτιάξει να μην καταστρέψει και την ιδιωτική εκπαίδευση», τόνισε σε δηλώσεις της στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι, η Ερασμία Παπαδοπούλου μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων. Επιπλέον, κατηγόρησε τον υπουργό πως: «Πάει να βάλει ταξικούς διαχωρισμούς».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», απάντησε στις «πεποιθήσεις» Φίλη λέγοντας πως: «Αρκετοί γονείς που δεν ανήκουν στην κατηγορία των εύπορων οικογενειών κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τα στείλουν σε ιδιωτικό σχολείο. Είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, επομένως αυτούς τους ανθρώπους θα τους δημιουργήσεις πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Μπάμπης Κυραϊλίδης υποστήριξε στο Mega πως: «Αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φύγει περίπου 20.000 μαθητές».

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο απορρόφησης μέρους του ΦΠΑ από τα ιδιωτικά σχολεία, ο Μπάμπης Κυραϊλίδης ισχυρίστηκε πως: «Έχουμε ξεκαθαρίσει και έχουμε κάνει μελέτες με τα λογιστικά μας γραφεία πως δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ούτε 1%». Ο ίδιος υποστήριξε πως τα τελευταία πέντε χρόνια τα δίδακτρα έχουν μειωθεί έως 30% και ότι το 80% του τζίρου καταλήγει στη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη και μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν. Ο Μοσκοβισί ήταν ξεκάθαρος: εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

Σχετικές ειδήσεις