ΠΑΙΔΕΙΑ

Μοσκοβισί: Ή 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή καθόλου!

Μοσκοβισί: Ή 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή καθόλου!

Με αφορμή ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη για το ενδεχόμενο φορολόγησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης με κλιμακωτούς συντελεστές, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ήταν ξεκάθαρος.

Στην απάντηση που έδωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην Μαρία Σπυράκη και μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, υποστήριξε πως δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και επεσήμανε πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

Επικαλούμενος τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 της κοινοτικής οδηγίας ΦΠΑ, για τα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Πιέρ Μοσκοβισί, υποστήριξε πως: «Τα κράτη μέλη διαθέτουν κάποιο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας ως προς τον καθορισμό των ιδιωτικών οργανισμών που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην εν λόγω διάταξη. Επιπλέον, για άλλους οργανισμούς εκτός των οργανισμών δημοσίου δικαίου (π.χ. ιδιωτικά σχολεία) η εν λόγω φορολογική απαλλαγή δύναται να εξαρτάται από την τήρηση μίας ή περισσότερων από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 133 της οδηγίας ΦΠΑ, κάτι που η Ελλάδα δικαιούται να πράξει για να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της φορολογικής απαλλαγής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ιδιωτική εκπαίδευση που δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις απαλλαγής θα φορολογείται».

Ανέφερε δε με νόημα πως: «Οι κυβερνήσεις διαθέτουν πάντοτε διάφορες επιλογές χρηματοδότησης, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν την βέλτιστη επιλογή πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων περιορισμών».

Σχετικές ειδήσεις