ΠΑΙΔΕΙΑ

Πιάστηκε... αδιάβαστος και εκτέθηκε ο Φίλης: «Τα 2/3 των Δημοτικών τελειώνουν στις 12:15»

Πιάστηκε... αδιάβαστος και εκτέθηκε ο Φίλης: «Τα 2/3 των Δημοτικών τελειώνουν στις 12:15»

Τι και αν οι γονείς δεν το… βλέπουν ακόμα, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε για μία ακόμη φορά πως η κατάσταση στα ολοήμερα σχολεία θα αλλάξει προς το καλύτερο αφού το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με τα ειδικά μαθήματα.

Μέσα σε όλα ωστόσο, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι μόλις το 1/3 των Δημοτικών σχολούσε στις 14:00, ενώ τα 2/3 τελείωναν στις 12:15, πριν αναφερθεί στο «πραγματικό πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, «που είναι η ανεργία», δίχως όμως να εξηγήσει πώς αυτή συνδέεται με τη μείωση του ωραρίου στα σχολεία.

Μόνο που ο κ. Φίλης δεν γνώριζε (;) τα στοιχεία του υπουργείου του, βάσει των οποίων στις 12:15 ολοκληρώνεται η διδασκαλία μόνο των μαθητών της πρώτης και της δευτέρας Δημοτικού. Οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων, από την 3η μέχρι και την 6η, σε 2.862 σχολεία, ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους στις 13:15. Στα υπόλοιπα, δε, 1.336 σχολεία, όλοι οι μαθητές τελειώνουν στις 14:00. Από εκεί και πέρα και εφόσον είναι εγγεγραμμένα στη λίστα του ολοήμερου, παραμένουν στο σχολικό συγκρότημα για περισσότερη ώρα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας:

«Θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα σε ειδικά μαθήματα. Τώρα ήταν μόνο στο ένα τρίτο των σχολείων. Τώρα επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Τα δύο τρία των σχολείων τελειώνουν στις 12:15. Το ένα τρίτο στις 14:00. Τώρα θα πηγαίνουν όλα στις 13:15. Θα τελειώνουν τα μαθήματά τους και αμέσως μετά θα πηγαίνουν στο ολοήμερο. Με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν και φέτος. Σε λίγα σχολεία και για λίγες περιπτώσεις, υπήρχε η δυνατότητα τα παιδιά να πηγαίνουν στις 7:15 το πρωί. Η πραγματική συζήτηση είναι για τους εκατομμύρια ανέργους. Η ξένη γλώσσα μπαίνει από την πρώτη δημοτικού. Θα αλλάξει προς το καλύτερο. Θα κάνουν και αγγλικά και πληροφορική και θέατρο και μουσική. Τα πάντα».

Νωρίτερα, την πεποίθηση ότι οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αποσκοπούν στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Έρευνα.

«Στόχος, ένα σχολείο ποιότητας, ισότητας, ένα σχολείο συνεργασίας και όχι άκρατου ανταγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σχετικά με την εφαρμογή του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου σε όλα τα δημοτικά της χώρας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε ψευδείς τις εκτιμήσεις περί κατάργησης ή υποβάθμισης των δημοτικών, οι οποίες έχουν ακουστεί από την αντιπολίτευση και υπογράμμισε ότι αντιθέτως, από τη νέα σχολική χρονιά το ολοήμερο θα έχει αναβαθμιστεί και θα έχει επεκταθεί.

Αναφερόμενος, δε, στην τροπολογία που αφορά στα νηπιαγωγεία, δεσμεύτηκε ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο.

Εξάλλου, για το ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «έχει σκοντάψει» στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και πως «όταν ξεμπλοκάρει το γενικότερο θέμα των διορισμών στο Δημόσιο, θα γίνουν οι κατάλληλες νομοθετικές κινήσεις».

Σημειώνεται, ότι η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την Έρευνα θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή (6/5), στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις