ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Παραδομένο στη φθορά το μνημείο του λόφου Καστά

Αμφίπολη: Παραδομένο στη φθορά το μνημείο του λόφου Καστά

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ταφικό μνημείο και ο περίβολος στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Η ανασκαφή που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επιστημονικής και όχι μόνο κοινότητας το 2014 έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου.

Ο χρόνος από την ολοκλήρωση της ανασκαφής κυλά αμείλικτος, οι αναγκαίες μελέτες δεν έχουν προχωρήσει και ακολούθως οι εργασίες προστασίας και συντήρησης των ευρημάτων δεν έχουν ξεκινήσει. Σύμφωνα, μάλιστα με το xronometro.com, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις εξωτερικές επιφάνειες του περιβόλου και ειδικά στα σημεία όπου αυτός έχει απογυμνωθεί από τα μάρμαρα, οπότε ο πωρόλιθος της εσωτερικής τοιχοποιίας είναι εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα και ήδη παρουσιάζει σημαντική φθορά.

Μάλιστα κατά τους πρώτους μήνες του 2015 λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή της Αμφίπολης, σε πάρα πολλά σημεία σημειώθηκαν κατολισθήσεις χωμάτων που κάλυψαν σε πολλά τμήματα τον περίβολο. Σε μια πρώτη κίνηση, η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, έδωσε εντολή και καλύφθηκε ο περίβολος με συνθετικά πανιά, λύση που όμως έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν. Φθορά έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν και τα ευρήματα μέσα στο ταφικό μνημείο, γεγονός που καθιστά αναγκαίο την εξεύρεση των αναγκαίων για τις μελέτες κονδυλίων, με σκοπό να ολοκληρωθούν έγκαιρα, για να ξεκινήσουν στην συνέχεια και οι απαιτούμενες εργασίες, πριν έρθει ο επόμενος χειμώνας.

Όπως αναφέρεται στο xronometro.com πρόσφατα στην Αμφίπολη ήρθαν από το Υπουργείο Πολιτισμού δύο συντηρητές και εργάστηκαν για 2 με 3 ημέρες και μετά αναχώρησαν, καταγράφοντας ουσιαστικά τα προβλήματα της φθοράς, ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα στο υπουργείο.

Σχετικές ειδήσεις