ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο θρυλικός Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει με ένα «Κλειστό Φέρετρο»!

Ο θρυλικός Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει με ένα «Κλειστό Φέρετρο»!

Ο πιο διάσημος ντετέκτιβ όλων των εποχών, ο Ηρακλής Πουαρό, επιστρέφει και αυτή την φορά καλείται να λύσει ένα έξυπνο, ατμοσφαιρικό και απολαυστικό μυστήριο!

Ο ιδιωτικός βέλγος ντετέκτιβ και διάσημος ήρωας της Αγκάθα Κρίστι, ο οποίος είναι συνυφασμένος με το αψεγάδιαστο μουστάκι και την... τελειομανία, «ξαναχτυπά» στο νέο μυθιστόρημα «Κλειστό φέρετρο» της Sophie Hannah το οποίο θα σας συναρπάσει!

Ναι, έπειτα από την παγκόσμια επιτυχία του βιβλίου «Έγκλημα με Υπογραφή» και 100 χρόνια αφότου η Άγκαθα Κρίστι έπλασε τον διάσημο ντετέκτιβ, ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει με το «Κλειστό Φέρετρο», που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Το μυστήριο που πρέπει να λύσει ο Ηρακλής Πουαρό στο «Κλειστό Φέρετρο»

Στο βιβλίο της Sophie Hannah διαβάζουμε ότι η λαίδη Αθελίντα Πλέιφορντ έχει καλέσει για μία εβδομάδα μερικούς φίλους στην έπαυλή της, αλλά η φιλοξενία τους δεν θα εξελιχθεί ως συνήθως. Ενώ οι καλεσμένοι καταφθάνουν, υπαγορεύει στον δικηγόρο της μια επείγουσα αλλαγή στη διαθήκη της -μια αλλαγή που σκοπεύει να ανακοινώσει το ίδιο βράδυ.

Παραδόξως, έχει αποφασίσει να αφήσει απένταρα τα δυο παιδιά της και να κληροδοτήσει όλη την περιουσία της σ’ έναν άνθρωπο που δεν έχει παρά μερικές εβδομάδες ζωής... Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκονται και δύο άντρες που η οικοδέσποινα δεν έχει συναντήσει ποτέ – ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και ο αστυνόμος Έντουαρντ Κάτσπουλ της Σκότλαντ Γιαρντ. Κανένας από τους δύο δεν γνωρίζει για ποιο λόγο προσκλήθηκε... αλλά ο Πουαρό αρχίζει να υποψιάζεται ότι η λαίδη Πλέιφορντ αναμένει το χτύπημα ενός δολοφόνου.

Aκόμη κι αν το ξέρουν, μοιάζει σαν καμία δύναμη στον κόσμο να μην μπορεί να τον σταματήσει!

Μάθετε περισσότερα για τον απίστευτο ντετέκτιβ, Ηρακλή Πουαρό

Ο Ηρακλής Πουαρό, είναι ένας από τους διασημότερους χαρακτήρες όλων των εποχών, με ξεχωριστή προσωπικότητα.

Ο ιδιωτικός βέλγος ντετέκτιβ είναι συνυφασμένος με το αψεγάδιαστο μουστάκι, την τελειομανία και την τετράγωνη λογική. Ο ίδιος ο Πουαρό δεν είναι καθόλου μετριόφρων, αποκαλώντας τον εαυτό του σπουδαίο άνδρα. Και είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί του, μιας και έχει να επιδείξει μόνο επιτυχίες στην πολύχρονη καριέρα του.

«Και γιατί να μην κάνω τον ντετέκτιβ μου Βέλγο; Τον φαντάζομαι σαν έναν μικρόσωμα τακτικό άνθρωπο που του αρέσει η συμμετρία και η ακρίβεια. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πνευματώδης και δίνει βαρύτητα στην ψυχολογική ανάλυση των υπόπτων για την εξιχνίαση υποθέσεων», έγραφε η Αγκάθα Κρίστι στην αυτοβιογραφία της για τον χαρακτήρα του Ηρακλή Πουαρό.

Πώς εμπνεύστηκε η Αγκάθα Κρίστι τον Ηρακλή Πουαρό

Πώς δημιουργήθηκε, όμως, ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ; Αν δεν το γνωρίζατε, σας ενημερώνουμε ότι η Αγκάθα Κρίστι εμπνεύστηκε τον ήρωα από τους Βέλγους πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στη νοτιοδυτική Αγγλία κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου!

Η πρώτη εμφάνιση του Ηρακλή Πουαρό έγινε στο αστυνομικό μυθιστόρημα «Η μυστηριώδης υπόθεση Στάιλς», που δημοσιεύθηκε το 1920. Ωστόσο, όταν η Αγκάθα Κρίστι εμπνεύστηκε τον Ηρακλή Πουαρό δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο μεγάλη επιτυχία θα είχε.

Τελικά, ο διάσημος ντετέκτιβ πρωταγωνιστεί σε 33 μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι και σε 54 διηγήματα, με πιο γνωστά το Έγκλημα στο «Όριεντ Εξπρές» και στο «Έγκλημα στον Νείλο».

Ο εκκεντρικός Ηρακλής Πουαρό εμφανίζεται για τελευταία φορά στο μυθιστόρημα Αυλαία που γράφτηκε στη δεκαετία του ‘40. Το μυθιστόρημα έμεινε κλειδωμένο στο ντουλάπι μέχρι το 1974 που δημοσιεύθηκε χαρίζοντας στον Πουαρό έναν επικήδειο στους New York Times. Είναι ο μοναδικός ήρωας μυθοπλασίας που τιμάται με αυτόν τον τρόπο.

Αξίζει, πάντως, να μάθετε ότι η Αγκάθα Κρίστι πίστευε ότι «Το Θλιμμένο Κυπαρίσσι» θα ήταν πολύ καλύτερο μυθιστόρημα χωρίς την παρουσία του Ηρακλή Πουαρό καθώς και ότι χρειάστηκαν ακριβώς 25 χρόνια για να κινηματογραφηθούν 70 ιστορίες του εκκεντρικού ντετέκτιβ.

Ποια είναι η Sophie Hannah

Η Sophie Hannah, η οποία μας φέρνει σήμερα τον Ηρακλή Πουαρό με το «Κλειστό Φέρετρο», είναι μια διεθνώς επιτυχημένη Αγγλίδα συγγραφέας, της οποίας τα best sellers ψυχολογικά θρίλερ και αστυνομικά εκδίδονται σε 27 χώρες.

Capture23

Το 2013, το τελευταίο της μυθιστόρημα, «The Carrier», κέρδισε το «Thriller of the Year Award» στα εθνικά βραβεία Specsavers. Δύο μυθιστορήματα της S.H., «The Point of Rescue» και «The Other Half Lives», έχουν διασκευαστεί σε σενάριο για τη μίνι τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Case Sensitive», που προβλήθηκε την περίοδο 2011-2012. Το 2004, η S.H. κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος Daphne du Maurier, για το συναρπαστικό της διήγημα «The Octopus Nest», που τώρα εκδίδεται στην πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «The Fantastic Book of Everybody’s Secrets».

Έχει επιπλέον εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Η τελευταία, Pessimism for Beginners, συμπεριελήφθη στη βραχεία λίστα του βραβείου T.S. Eliot, το 2007. Σήμερα είναι σαράντα τριών ετών και ζει με τον σύζυγο και τα παιδιά τους στο Κέμπριτζ, όπου και διδάσκει στο Lucy Cavendish College.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία της «Έγκλημα με υπογραφή» και «Η γυναίκα με το μυστικό».