ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εναρκτήρια Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ)

Εναρκτήρια Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ)

Στη γεμάτη κεντρική αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου.

Στη γεμάτη κεντρική αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου.

Στην ορχήστρα συμμετείχαν 35 νέοι και νέες μουσικοί από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Φλώρινα, Κέρκυρα) οι οποίοι εκτέλεσαν έργα Μότσαρτ και Σούμπερτ. Είχε προηγηθεί ένα διάστημα εντατικών δοκιμών καθώς οι συμμετέχοντες έφτασαν στην Αθήνα και ξεκίνησαν αμέσως πρόβες προκειμένου να είναι έτοιμοι για την εναρκτήρια παράσταση.

IMG 6442

Η βραδιά ήταν μαγική. Η ορχήστρα εκτέλεσε γνωστά έργα κλασσικού ρεπερτορίου τα οποία οι ταλαντούχοι νέοι της, απέδωσαν με μεγάλη επιτυχία.

Το κοινό επεφύλλαξε στην ΕΛΣΟΝ το πιο ζεστό του χειροκρότημα, όμως η βραδιά δεν τελείωσε εκεί: Ο Διονύσης Γραμμένος ξεπερνώντας τις προσδοκίες των θεατών, θέλησε να αποδώσει το νεανικό χαρακτήρα της Ορχήστρας διασκευάζοντας ένα σύγχρονο κομμάτι pop μουσικής, με μία διαφορετική ματιά. Η σκηνή γέμισε με όλα τα όργανα της Ορχήστρας, που πλημμύρισαν την αίθουσα με ενθουσιασμό.

IMG 6464

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ορχήστρας στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν ανοικτές δοκιμές και μουσικά εργαστήρια για μαθητές/μαθήτριες σχολείων και άλλων μουσικών οργανισμών, καθώς και για τους συμμετέχοντες στην παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Όλες οι ανωτέρω δράσεις εντάσσονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το νεανικό κοινό, τα οποία αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της ΕΛΣΟΝ, καθώς επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που το είδος αυτό της μουσικής πρεσβεύει. Φιλοδοξεί κατά αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μεγάλης πλατφόρμας τόσο για τους νέους μουσικούς όσο και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι το μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.

Βασική επιδίωξη της ΕΛΣΟΝ είναι να γίνει το φυτώριο που θα αναδεικνύει Έλληνες μουσικούς εντοπίζοντας, καθοδηγώντας και εκπαιδεύοντας αποκλειστικά νέες και νέους ταλαντούχους μουσικούς, σε συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, από όλη την Ελληνική επικράτεια, καθώς και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Η συμμετοχή στην ορχήστρα γίνεται κατόπιν ακροάσεων και είναι δωρεάν, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα για την μετακίνηση και διαμονή των συμμετεχόντων νέων. Η καθοδήγηση/εκπαίδευση γίνεται από διεθνούς φήμης σολίστ και εξάρχοντες των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.

Κατά την πρώτη πιλοτική καλλιτεχνική περίοδος 2017-18, στην ΕΛΣΟΝ συμμετέχει ένα μικρός πρώτος πυρήνας νέων μουσικών από όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, στόχος είναι η ποιοτική διεύρυνση μέσω ακροάσεων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οι οποίες θα ανακοινωθούν στην έναρξη της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου 2017-18. Επιπλέον έχουν ανακοινωθεί 3 ακόμη συναυλίες της ορχήστρας στις 7 Μαρτίου και 29 & 30 Ιουνίου 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ.

Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, καθώς και τη διοργάνωση των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ για την περίοδο 2017-18 έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.