ΕΛΛΑΔΑ

Ο Καπράλος, η Ολυμπιακή Επιτροπή και το ακίνητο «φιλέτο» στο Κολωνάκι

Ο Καπράλος, η Ολυμπιακή Επιτροπή και το ακίνητο «φιλέτο» στο Κολωνάκι
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σημαντικά ερωτήματα για το πώς ο Σπύρος Καπράλος διαχειρίζεται την περιουσία της  Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) εγείρει το περίεργο ιστορικό μίσθωσης ενός μεγάλης αξίας ακινήτου της Επιτροπής στο Κολωνάκι.

Πρόκειται για το νεοκλασικό κτίριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην οδό Καψάλη 4. Αυτό είναι το μοναδικό ακίνητο που ανήκει κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το οποίο είναι ελεύθερο προς πλήρη εμπορική εκμετάλλευση.

Μιλάμε για ένα οικόπεδο εμβαδού 504,13 τ.μ., επί του οποίου είναι κτισμένη τριώροφη οικοδομή με υπόγειο, συνολικού εμβαδού 1.174,18 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο κτίριο από το 1990. Το ακίνητο αυτό αποκτήθηκε με συμβόλαιο παραχώρησης του 1941 από το σωματείο «Ελληνική Γυμναστική και Παιδαγωγική Εταιρεία». Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.

Πού έγκειται το περίεργο της μίσθωσης; Όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το ακίνητο αυτό έχει εκμισθωθεί την τελευταία δεκαετία από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στη δικηγορική εταιρεία «Ποταμίτης – Βεκρής», η οποία το έχει υπεκμισθώσει με τη σειρά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Αρχικά το μίσθωμα είχε προσδιορισθεί στις 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το μίσθωμα ξεπερνά πλέον τις 200.000 ευρώ ετησίως, ήτοι τα 17.000 ευρώ μηνιαίως.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Σπύρος Καπράλος ως επικεφαλής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μίσθωσε το ακίνητο «φιλέτο» στη δικηγορική εταιρεία «Ποταμίτης – Βεκρής» και δεν το μίσθωσε απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει εξ αρχής αναλάβει και όλα τα έξοδα ανακαίνισης και τεχνολογικής αναβάθμισης του ακινήτου αυτού.

Η δικηγορική εταιρεία «Ποταμίτης – Βεκρής» παρείχε ευρεία υποστήριξη στους θεσμούς τα χρόνια των Μνημονίων και είχε επαφές με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρείχαν τεχνική βοήθεια στη χώρα μας. Αντί ωστόσο να πάρει άπαξ τα «μεσιτικά» από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή φέρνοντας τον μισθωτή εισπράττει ένα σημαντικό έσοδο από την υπεκμίσθωση.

Η ερώτηση στον κ. Καπράλο είναι απλή: Γιατί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν εισπράττει τα τελευταία δέκα χρόνια το σύνολο του μισθώματος από την Κομισιόν και μίσθωσε το ακίνητο στην έγκριτη δικηγορική φίρμα, η οποία ως εκ του αποτελέσματος κέρδισε πολλαπλώς από την υπεκμίσθωση;

Τέλος, δεδομένου ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια για τις οικονομικές της καταστάσεις και δημοσιοποίησή τους στον ιστότοπό της. Ωστόσο, η τελευταία οικονομική χρήση που έχει δημοσιευθεί είναι εκείνη του 2019.