ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα: Ο 45χρονος έπασχε από διπολική διαταραχή και ψύχωση - Υποστελέχωση καταγγέλλει ο Γιαννάκος

Κέρκυρα: Ο 45χρονος έπασχε από διπολική διαταραχή και ψύχωση - Υποστελέχωση καταγγέλλει ο Γιαννάκος

Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας της 63χρονης τροφίμου στην Κέρκυρα από 45χρονο ασθενή. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφερόμενος στο άγριο φονικό, κάνει λόγο για υποστελέχωση της κλινικής αφού υπάρχουν μόλις δύο νοσηλευτέςς

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κέρκυρα αλλά και στο πανελλήνιο η δολοφονία της 63χρονης τροφίμου στην ψυχιατρική κλινική από έναν 45χρονο συν-τρόφιμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και την ιατροδικαστική εξέταση η άτυχη γυναίκα χτυπήθηκε με στυλό κι ξύλινα μαχαιροπίρουνα. Έφερε 12 τραύματα στο πρόσωπο και τον λαιμό, με τον θάνατό της, να είναι ακαριαίος.

Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν για ποιο λόγο δεν φυλασσόταν ο τρόφιμος της κλινικής ο οποίος έπασχε από διπολική διαταραχή και ψύχωση. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 «Νοσηλεύονται 30 και 35 ασθενείς που έρχονται με εισαγγελική παραγγελία με τη συνοδεία τριών και τεσσάρων αστυνομικών με χειροπέδες και μετά νοσηλεύονται – φυλάσσονται σε κάθε τμήμα 35 από αυτούς με μία ή δύο νοσηλευτές. Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα για 12 ασθενείς ήταν δύο νοσηλευτές.»

Ο ψυχίατρος Χρήστος Λιαπής μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι «όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να εκδηλώσει βίαιη συμπεριφορά ή ότι συχνά εκτροχιάζεται και συχνά χάνει την ισορροπία και τη ρύθμιση της φαρμακευτικής του αγωγής, θα πρέπει να δίνονται οδηγίες ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό που είναι επιφορτισμένο να εξασφαλίζεται ότι ο ασθενής λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή

«Θα μπορούσε να συμβεί και κάποια άλλη χρονική στιγμή»

Όπως κατέθεσαν οι 2 νοσηλευτές που εργάζονταν εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο, όλα έγιναν γρήγορα, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να σταματήσουν τον 45χρονο.

«Στη συγκεκριμένη βάρδια όπως και σε όλες βάρδιες ήταν δύο έμπειροι και ικανότατοι νοσηλευτές. Που γνώριζαν και έκαναν τη δουλειά τους, όπως άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια που εργάζονται», δήλωσε στο MEGA η Πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κέρκυρας, Ντίνα Ιωάννου.

«Αυτό το συμβάν είναι ένα τραγικό και απρόβλεπτο συμβάν που λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των συγκεκριμένων ασθενών και λόγω του χωροταξικού της ψυχιατρικής κλινικής θα μπορούσε να συμβεί και κάποια άλλη χρονική στιγμή», δήλωσε από την πλευρά της η κυρία Ιωάννου.

«Αυτοί οι δύο νοσηλευτές έκαναν τη δουλειά για 4 και για 6 μαζί, καταλαβαίνετε την ιδιαιτερότητα της δουλείας και την ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων περιστατικών», πρόσθεσε η ίδια.

Ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τη δολοφονία που από χθες βράδυ κρατά ανάστατη την Κέρκυρα.

Το χρονικό του τρόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 45χρονος χτύπησε πάνω από δέκα φορές στο πρόσωπο και στον λαιμό την 63χρονη, χρησιμοποιώντας στυλό και ξύλινο μαχαιροπίρουνο.

Ο 45χρονος τρόφιμος, που είχε νοσηλευθεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν στην ψυχιατρική κλινική, λίγο μετά τις 22:00 της Πέμπτης πήρε ένα στυλό και ένα ξύλινο μαχαιροπίρουνο, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα έρευνα, και κατάφερε πάνω από 10 χτυπήματα στο πρόσωπο και τον λαιμό της 63χρονης.

Στο σημείο κλήθηκαν αμέσως οι αστυνομικοί, που απομόνωσαν τον δράστη της δολοφονίας της 63χρονης αλλά και ιατροδικαστής, που έκανε την πρώτη αυτοψία. Έτσι, προκύπτει ότι ο θάνατος της γυναίκας προήλθε από αρκετά χτυπήματα με στυλό και ξύλινο μαχαιροπίρουνο.

Η ανακοίνωση του σωματείου της ψυχιατρικής κλινικής

«Στις 31/8/23 κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας στο τμήμα οξέων και πριν τη λήψη της βραδινής θεραπευτικής αγωγής και κατά την ώρα που οι νοσηλευτές εκτελούσαν εργασίες του τμήματος, ασθενής σκότωσε συνασθενή του.

Καταρχάς εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς του θύματος. Το τραγικό αυτό και απρόβλεπτο περιστατικό παρότι θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή λόγω της ιδιαιτερότητας των ασθενών του τμήματος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την κατάσταση υποστελέχωσης του τμήματος που έχουμε τονίσει και αναφερθεί και σε προηγούμενα περιστατικά βίας, όπου ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί με 6 κλίνες στη συνεχεία αυτές διπλασιάστηκαν με τον αριθμό να παραμένει αριθμητικά ο ίδιος.

Επιπλέον η ίδια η χωροταξία του τμήματος (σχήματος Γ) ,και της κλινικής εν γενεί η οποία είναι χωρισμένη σε 2 ορόφους, δεν βοηθάει στην επιτήρηση και στην παρακολούθηση των ασθενών με την μη άμεση οπτική επαφή όλων των δωματίων. Είναι απαραίτητο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας να λειτουργούν με ασφάλεια για ασθενείς και προσωπικό».

Σχετικές ειδήσεις