ΕΛΛΑΔΑ

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: 44χρονη αναισθησιολόγος κατέρρευσε με εγκεφαλικό μετά από 14ωρη εφημερία

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: 44χρονη αναισθησιολόγος κατέρρευσε με εγκεφαλικό μετά από 14ωρη εφημερία

Η Ιωάννα Δημητροπούλου το περασμένο Σάββατο κι ενώ είχε ολοκληρώσει ακόμα μια εφημερία με πολύωρη παρουσία στα χειρουργεία αλλά κι έξω από αυτά, την ώρα που ήταν να αναχωρήσει από το νοσοκομείο αισθάνθηκε ξαφνικά μια έντονη αδιαθεσία και ένα μούδιασμα στο πρόσωπό της.

Μία 44χρονη αναισθησιολόγος κατέρρευσε με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης έπειτα από 14ωρη εφημερία.

Ρεπορτάζ: Φανή Χαρίση

Οι εξοντωτικοί ρυθμοί και οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αποτυπώθηκαν με τον πλέον τραγικό τρόπο στο πρόσωπο της Ιωάννας Δημητροπούλου, η οποία υπέστη εγκεφαλικό ευτυχώς εντός του νοσοκομείου λίγο πριν αναχωρήσει από αυτό έπειτα από μία ακόμα εξοντωτική εφημερία κατά την οποία ήταν πάνω από 10 ώρες μέσα στα χειρουργεία ενώ στη συνέχεια παρείχε τις ιατρικές της υπηρεσίες και σε άλλες ιατρικές πράξεις εκτός χειρουργείου.

Η Ιωάννα Δημητροπούλου το περασμένο Σάββατο κι ενώ είχε ολοκληρώσει ακόμα μια εφημερία με πολύωρη παρουσία στα χειρουργεία αλλά κι έξω από αυτά, την ώρα που ήταν να αναχωρήσει από το νοσοκομείο αισθάνθηκε ξαφνικά μια έντονη αδιαθεσία και ένα μούδιασμα στο πρόσωπό της.

Η αναισθησιολόγος που ευτυχώς βρισκόταν ακόμα εντός του χώρου του νοσοκομείου απευθύνθηκε στους συναδέλφους της λέγοντας τους ότι δεν είναι καλά περιγράφοντας τα συμπτώματά της.

Η ίδια περιέγραψε στο Newsbomb.gr τι ακριβώς έγινε και έπαθε εγκεφαλικό μετά από μια εξοντωτική εφημερία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι γιατροί στο νοσοκομειο «Παπανικολάου» εκτελούν ακόμα και 12 εφημερίες το μήνα.

«Τελειώνοντας την εφημερία μου ένιωσα μια έντονη αδιαθεσία, μούδιασα στο πρόσωπο μου, αμέσως οι συνάδελφοι με ξάπλωσαν στον χώρο της ανάνηψης που έχουμε τα φορεία και κατάλαβαν εκείνη την ώρα κάτι συμβαίνει. Ήρθε και η συνάδελφος η νευρολόγος από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) γιατί είχε γενική εφημερία εκείνη την ημέρα το νοσοκομείο, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται περί εγκεφαλικού και ξεκίνησαν την θρομβόλυση όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις» είπε η 44χρονη αναισθησιολόγος.

Περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο όπου οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό οδηγούν σε σωματική και πνευματική εξόντωση τους λίγους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτό και ιδιαίτερα τους αναισθησιολόγους που κυριολεκτικά τόσο στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» όσο και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

«Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» εδώ και 12 μήνες. Κάνουμε 10-12 εφημερίες ο καθένας, δύσκολες εφημερίες, που χρειάζεται να είμαστε ατελείωτες ώρες μέσα στο χειρουργείο αλλά εξω από το χειρουργείο. Τον Οκτώβριο φωνάζαμε άλλον (σ.σ. αναισθησιολόγο). Μέσα του Οκτωβρίου μια συνάδελφος κόντεψε να χάσει το μάτι της από λοίμωξη, τέλος Δεκεμβρίου μια άλλη έπεσε μετά από βάρδια και έσπασε το χέρι της και είναι σε αναρρωτική. Ένας - ένας καταρρέουμε, δηλαδή δεν είναι μόνο το δικό μου απλά το δικό μου έγινε στον χώρο του νοσοκομείου και ήμουν πολύ τυχερή για αυτό» είπε η γιατρός.

Η κ. Δημητροπούλου αποδίδει το εγκεφαλικό που υπέστη στην τεράστια πίεση που βιώνει εδώ και μήνες με τις ατελείωτες ώρες δουλειάς χωρίς να έχει χρόνο για να ξεκουραστεί σωματικά και πνευματικά.

«Είναι δεδομένο ότι έπαθα το εγκεφαλικό λόγω αυτής της κατάστασης. Δώδεκα, δεκατρείς μήνες δουλεύουμε τόσες πολλές ώρες που δεν αντέχουμε άλλο» τόνισε.

Το τελευταίο 24ωρο πριν υποστεί το εγκεφαλικό η κ. Δημητροπούλου όπως περιέγραψε στο Newsbomb.gr «ήμουν στο χειρουργείο την προηγούμενη ημέρα από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ μετά από τις 10 μέχρι τις 11.30 το βράδυ περίπου ήμουν σε άλλη ιατρική πράξη εκτός χειρουργείου, κοιμήθηκα σε ένα εφημερίο το οποίο δεν είχε επαρκή θέρμανση, δεν το ξέρανε για να το φτιάξουν νωρίτερα, και σηκώθηκα. Καταλαβαίνετε όμως εδώ στην εξοχή (σ.σ. το νοσοκομείο Παπανικολάου είναι εκτός του πολεοδομικού ιστού και εντός του Σέιχ Σου) τι κρύο κάνει το βράδυ και όταν έχεις δουλέψει 12 ώρες συνεχόμενα με δύσκολα περιστατικά οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήταν μια καλή βάρδια. Καμία βάρδια μας δεν είναι καλή».

Η 44χρονη αναισθησιολόγος που δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας εντελώς ξαφνικά εκείνο το πρωί ένιωσε την έντονη αδιαθεσία και το μούδιασμα. Σήμερα εξακολουθεί να νοσηλεύεται, η κατάσταση της υγείας της είναι καλή «αν και έμεινε ένα θέμα με το πόδι» το οποίο όμως όπως της είπαν οι γιατροί θα το ξεπεράσει.

«Ακόμα νοσηλεύομαι, το πόδι μου ακόμα δεν είναι πολύ καλά. Αυτό είναι που με ανησυχεί, θα επανέλθει όμως μου είπαν, θα φτιάξει. Χτες με έπιασε το παράπονο, ήρθα να κάνω μία βάρδια και φεύγω με το μπαστούνι, δηλαδή σέρνω το πόδι μου» είπε.

Η κ. Δημητροπούλου μιλώντας για τις εξοντωτικές ώρες δουλειάς που βιώνουν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία πέρα από το αντίκτυπο που έχει για την υγεία των ίδιων τόνισε ότι «δεν είναι καθόλου ασφαλής και για τους ασθενείς, σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνει λάθος και στους ασθενείς, το ξέρουν όλοι αυτό». Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι πρωταρχικός στόχος της να κινηθεί νομικά εναντίον του νοσοκομείου «αλλά νομίζω ότι εκεί θα καταλήξω».

Θέση στο θέμα πήρε και το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) το οποίο «καταγγέλλει την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Σε αυτό το σημείο έφτασε αναισθησιολόγος στο ΓΝΘ Παπανικολάου που κατέρρευσε στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, τις 16 ώρες από τις οποίες βρίσκονταν συνεχώς σε χειρουργική αίθουσα.Δεν έχουν περάσει ούτε 100 ημέρες από την κραυγή αγωνίας των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου που είχαν φτάσει στα όρια τους λόγω της υποστελέχωσης. Δυστυχώς, προφητικά είχε αναφερθεί ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».