ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη - Πραγματογνώμονας: Σύνθεση στοιχείων οδηγεί με ασφάλεια στην αιτία της έκρηξης

Τέμπη - Πραγματογνώμονας: Σύνθεση στοιχείων οδηγεί με ασφάλεια στην αιτία της έκρηξης
Φωτ.: Eurokinissi

Ο τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Οικογενειών των θυμάτων και τραυματιών στα Τέμπη έκανε νέες αναφορές 

Νέα δεδομένα σχετικά με τα αίτια της έκρηξης προκύπτουν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Οικογενειών των θυμάτων και τραυματιών στα Τέμπη, για τα θέματα της έκρηξης και της πυρκαγιάς, Βασίλης Κοκοτσάκης, μιλώντας σήμερα στον 98.4 σημείωσε εμφατικά, ότι παρά τα θηριώδη λάθη και ενέργειες που αλλοίωσαν πλήρως τον τόπο του δυστυχήματος, εντούτοις η συλλογή ευρημάτων, στοιχείων της δικογραφίας, η ανάλυση και η έρευνα επί του πεδίου, αλλά και ο εντοπισμός δεδομένων που δια των παραλείψεων δεν καταγράφηκαν, οδηγεί σε μια σύνθεση των στοιχείων που τελικά μας οδηγεί με ασφάλεια στην αιτία της έκρηξης και της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Για το περίφημο «μπάζωμα» στο επίμαχο σημείο, ο κ. Κοκοτσάκης είπε πως το σημείο «ξεμπαζώθηκε, αφαιρέθηκε υλικό και προστέθηκε σκυρόδεμα στο περίπου μισό στρέμμα του κρίσιμου σημείου».

Ωστόσο διεμήνυσε πως «η έρευνα πάει εξαιρετικά καλά, και σύντομα θα έχουμε και αποτελέσματα και για το υλικό που την προκάλεσε (την έκρηξη) και την όλη σύνθεση που είχαν τα τρένα».

«Ειδικά τώρα που συμπληρώθηκε ο χρόνος κάτι μαγικό συνέβη. Απελευθερώθηκαν πολλές πληροφορίες. Μάθαμε πολλά από τα μέσα ενημέρωσης και με ήχο και εικόνα. Αναλύονται από εμάς, μας έχουν δώσει πάρα πολλά στοιχεία και θα έλεγα πως σχεδόν το λύσαμε. Επίσης οι ελλιπείς ούτως ή άλλως δειγματοληψίες τελικά δείχνουν τι ήταν αυτό που το προκάλεσε», είπε για την έκρηξη ο πραγματογνώμονας.

Εξέταση υλικού σε Καναδά και Αγγλία

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η ανάκριση «φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος», και πρόσθεσε ότι παραγγέλθηκε στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά, και να ελέγξουν τα βίντεο.

«Το υλικό θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας. Αυτό σημαίνει πως πιθανότητα η ανάκριση θα πάρει κάποια παράταση», διεμήνυσε.

Σχετικές ειδήσεις