ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

Την ώρα που όλη η συζήτηση των τελευταίων ημερών είναι επικεντρωμένη για ακόμη μία φορά στο κόστος των φαρμάκων, με αφορμή την επίμαχη τροπολογία των νέων μειώσεων στα off patent και τα γενόσημα, η ασφάλεια και η ποιότητα των φαρμάκων έρχεται σε δεύτερη μοίρα, για να μην πούμε, ότι απουσιάζει ...εκκωφαντικά.


Το γεγονός αυτό, δημιουργεί ερωτηματικά σε όλες τις πλευρές, δηλαδή στους πολίτες, στην ιατρική κοινότητα και στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, γιατί πάντα, η συζήτηση να αφορά μόνο λογιστικές πολιτικές και όχι το μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας που είναι η πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλή φάρμακα και θεραπείες.

Μάλιστα εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων και Ενώσεων Ασθενών, τονίζουν με έμφαση, ότι δεν είναι διόλου απίθανο με τόσο μεγάλες μειώσεις που συνεπάγεται η τροπολογία- η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Βουλή ονομαστικά- να οδηγηθούμε σε χαμηλής ποιότητας φάρμακα και γενόσημα, τα οποία θα έρχονται ανεξέλεγκτα από το εξωτερικό χωρίς ποιοτικούς ελέγχους και διεθνείς πρακτικές.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός (21 Οκτωβρίου) που μετά το σάλο που δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα νοθευμένα γενόσημα της εταιρείας Ranbaxy, και οδήγησε στην απαγόρευση της εισαγωγής τους, μία ακόμα ινδική φαρμακοβιομηχανία βρέθηκε στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, αυτή τη φορά της Βρετανίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) συγκεκριμένα, προχώρησε στην ανάκληση πέντε συνταγογραφούμενων γενόσημων της ινδικής εταιρείας Wockhardt Ltd από τα φαρμακεία, τις κλινικές και φαρμακαποθήκες της χώρας. Ο λόγος της ανάκλησης είναι η μη τήρηση των κανόνων ορθής βιομηχανικής παραγωγής (GMP) στο εργοστάσιο παραγωγής της Wockhardt στην Chikalthana της Ινδίας, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατο έλεγχο της MHRA. Μάλιστα, η ίδια η εταιρεία είχε ζητήσει νωρίτερα την προληπτική ανάκληση για άλλα πέντε μη συνταγογραφούμενα σκευάσματά της.

Τα περισσότερα από τα ανακληθέντα φάρμακα χρησιμοποιούνται ως αναλγητικά, ενώ ένα φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη Τύπου 2 (Gliclazide).

Τα περιστατικά αυτά, αποδεικνύουν περίτρανα, ότι όταν το κόστος πέφτει πολύ χαμηλά και όταν η λογική που κυριαρχεί είναι οι διαρκείς μειώσεις προκειμένου να συνδράμουμε όλοι στην δημοσιονομική προσαρμογή, θα αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά, φαινόμενα με χαμηλής ποιότητας και επικίνδυνα σκευάσματα τα οποία θα θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Για τον λόγο αυτό, την περασμένη εβδομάδα σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, των γιατρών και των ασθενών, σε κοινή τους συνέντευξη τύπου, επεσήμαναν ότι είναι αδήριτη ανάγκη, η εξωνοσοκομειακή δαπάνη, να μην πέσει κάτω από τα 2,25 δις ευρώ το 2014, διότι όχι μόνο θα υποφέρει ο πολίτης αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν οι δικλείδες εκείνες, για την ασφάλεια των ασθενών.

Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα που είναι σημαντικό, είναι ότι οι διαρκείς μειώσεις των φαρμάκων, δημιουργούν αύξηση της συμμετοχής του ασθενούς. Όπως σημειώνει μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, από 11% που ήταν η συμμετοχή του ασφαλισμένου για τα φάρμακα, έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά στο 25%.

Ας κοιτάξουν επομένως οι κυβερνήτες μας και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με τον αρμόδιο φορέα, τον ΕΟΦ την «καρδιά» του ζητήματος που είναι η ασφάλεια και η ποιότητα των θεραπειών και όχι μόνο το κόστος, διότι είναι γεγονός ότι κανένας τις τελευταίες ημέρες από την μεγάλη συζήτηση για το φάρμακο, δεν έχει κάνει λόγο για τα ζητήματα αυτά, ενώ σίγουρο, ότι από τον διάλογο, απουσιάζει η συζήτηση για δημιουργία μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, όχι μόνο για το φάρμακο αλλά και για την φαρμακοβιομηχανία, η οποία αποτελεί ένα βασικό αναπτυξιακό «οχυρό» στην πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Χωρίς παιδιατρική κάλυψη η Θεσσαλία

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Σάλος και στη Βρετανία: Νέα ανάκληση ινδικών γενόσημων

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν

Η TEVA κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων χωρών και της Ευρώπης

Κατακραυγή για την Teva στο Ισραήλ

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν

Διεθνής συναγερμός: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών