ΥΓΕΙΑ

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Φτωχοί, κοινωνικά ευάλωτοι και χωρίς περίθαλψη και με την «σφραγίδα» του ΟΟΣΑ είναι πλέον οι Έλληνες, αφού οι δαπάνες υγείας σύμφωνα με τον Οργανισμό μειώθηκαν δραματικά την διετία 2009-2001 στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα της κρίσης οι κατά κεφαλή δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 11,1% ενώ στην Ιρλανδία 6,6%. Μόνο στην Ιαπωνία και στο Ισραήλ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για την υγεία αυξήθηκε από το 2009, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Ο Οργανισμός εκπέμπει SOS για το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος σταδιακά οι πολίτες να περάσουν σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο δεν θα αφορά μόνο την περίθαλψή τους αλλά και τα αναγκαία τους φάρμακα. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον, οι πολίτες να αποκτήσουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Οι δαπάνες υγείας όμως, μειώθηκαν σημαντικά και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως είναι οι ΗΠΑ με 1,3% και ο Καναδάς με 0,8%.

Το πιο σοβαρό όμως θέμα είναι ότι ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την χώρα μας ιδιαίτερα, τονίζοντας, ότι τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά οφέλη πιθανόν να είναι πολύ μικρότερα από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία και τις δαπάνες για την υγεία.

Αναλυτικά, οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν την περίοδο από το 2009 ως το 2011 στις 11 από τις 33 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τους φτωχούς πολίτες στις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, να αντιμετωπίζουν τον σοβαρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της μειωμένης πρόσβασης σε φάρμακα και σε ιατρικές εξετάσεις, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός σε έκθεσή του η οποία δίνεται στην δημοσιότητα σήμερα.

Πολλές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, μεσούσης της κρίσης, επιδίωξαν να μειώσουν τις δαπάνες τους περικόπτοντας τα έξοδά τους για ιατρικά και παραϊατρικά προϊόντα -ιδίως φαρμακευτικά-, περικόπτοντας τους προϋπολογισμούς τους για την υγεία και μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα εθνικά συστήματα υγείας.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών μελών του ΟΟΣΑ ανέφεραν μείωση σε πραγματικές τιμές των δαπανών τους σε προγράμματα πρόληψης το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ οι μισές δαπάνησαν λιγότερα σε τέτοια προγράμματα το 2011 από ό,τι το 2008.

Οι περικοπές στις δαπάνες σε οικονομικά αποδοτικά προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας και της κατάχρησης αλκοόλ εγείρουν ανησυχίες, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.

Μετά από χρόνια βελτίωσης, ο χρόνος αναμονής για πολλά είδη επεμβάσεων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αγγλία και η Ιρλανδία πλέον αυξάνεται πάλι, υπογράμμισε ο Οργανισμός.

Πολλές είναι οι φωνές πάντως τον τελευταίο καιρό (τόσο καθηγητές Οικονομικών της Υγείας, εκπρόσωποι Ιατρικών και Φαρμακευτικών Ενώσεων αλλά και Ενώσεων Ασθενών) που εκτιμούν ότι η Ελλάδα βιώνει όχι μόνο οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά και ανθρωπιστική, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι δαπάνες για την υγεία είναι ανελαστικές, επομένως δεν μπορούν να μειωθούν άλλο, φωνάζουν. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμούν ότι η εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το 2014 δεν μπορεί να πέσει κάτω από 2,25 δισ. ευρώ, διότι θα σηματοδοτήσει σοβαρό πρόβλημα δημόσια υγείας.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνες αξιωματούχους

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία

Πατούλης: O Άδωνις καταστρέφει το πλεονέκτημα της Ελλάδας

ΙΣΠ: Ο υπουργός δεν νοιάζεται για την ασφάλεια των φαρμάκων

Ζητούν από άνεργο 152 ευρώ για μια ακτινογραφία

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ

Ο Άδωνις δίνει σε ιδιώτες τα κέντρα υγείας με ύποπτες διαδικασίες

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Τα ψέματα του Άδωνι με χρονολογική σειρά

«Ο Άδωνις έκανε τα νοσοκομεία ...περίπτερα»-Δεν έχουν ούτε για πετρέλαιo

Ο υπουργός της πόζας

Υγειονομική γενοκτονία καταγγέλλει γιατρός του Νοσοκομείου Νίκαιας

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν

Βαρβάρα Ανεμοδουρά: Γιατί καταγγέλλω τον Άδωνι

«Τραγική και επικίνδυνη» η κατάσταση στο νοσοκομείο Άρτας