ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τραγική και επικίνδυνη» η κατάσταση στο νοσοκομείο Άρτας

«Τραγική και επικίνδυνη» η κατάσταση στο νοσοκομείο Άρτας

Στο μέλλον παρέπεμψε την πλήρη κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γ. Νοσοκομείο Άρτας, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σήμερα στη βουλή, του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτη.


Ο κ. Μωραΐτης χαρακτήρισε τραγική και επικίνδυνη για τους ασθενείς τη λειτουργία του νοσοκομείου Άρτας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων.

Αποτέλεσμα είναι «τμήματα και κλινικές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα εφημεριών, να υποβαθμίζονται και να οδηγούνται σε πλήρη διάλυση», ενώ «οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς να βιώνουν καθημερινά μια δραματική κατάσταση», αναφέρεται στην ερώτηση.

Οι ασθενείς μάλιστα αναγκάζονται να μετακινούνται σε όμορους νομούς, προς αναζήτηση δημόσιων παροχών Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα.

«Έχοντας υπ' όψη ότι μιλάμε για ένα Νοσοκομείο που έχει πληρότητα πάνω από το 90% και είναι σε καθημερινή εφημερία καταλαβαίνουμε ότι τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας του βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των ασθενών», τόνισε ο κ. Μωραΐτης και ζήτησε από τον υπουργό Υγείας την άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό και άλλο υλικό και την πλήρη κάλυψη των κενών με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και άλλο αναγκαίο προσωπικό.

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι θα γίνουν μεν προσλήψεις γιατρών σε δύο, όμως, φάσεις. Η πρώτη προκήρυξη αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου και η δεύτερη την Άνοιξη του 2014. Το νοσοκομείο, δηλαδή, θα παραμείνει για αρκετούς ακόμα μήνες να λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.Ο κ. Μωραΐτης αντέτεινε ότι η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι άμεση.

Ο υπουργός Υγείας επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα περαιτέρω χρηματοδότησης του νοσοκομείου και επέμεινε στη νέα μείωση του προϋπολογισμού κατά 300 εκατομμύρια το 2014, διαφορά η οποία όπως είπε θα πρέπει να καλυφθεί με την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εξόδων των νοσοκομείων.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε του εισιτηρίου των 5 ευρώ που πληρώνουν οι πολίτες στα νοσοκομεία, τόνισε ότι θα υπάρξει κινητικότητα και διαθεσιμότητα στα νοσοκομεία και της επαρχίας, και επανέλαβε για τις απολύσεις γενικά στον ΕΟΠΥΥ, ότι θα κριθούν μετά τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης:

Η Τήνος μηνύει τον 'Αδωνι

Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία

Οργή γιατρών για τις δηλώσεις Άδωνι περί δόξας και απολύσεων

Στη Βουλή οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω του μοντέλου ενός μειοδότη

Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα λόγω του μοντέλου ενός προμηθευτή

«Αλχημείες» για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης