ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τήνος μηνύει τον 'Αδωνι

Η Τήνος μηνύει τον 'Αδωνι

Το κύμα οργής που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες κατά του υπουργού Υγείας μεγαλώνει, καθώς μετά το χθεσινό μπαράζ αντιδράσεων από τους γιατρούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά στον κ. Γεωργιάδη, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Ο Δήμαρχος Τήνου, κάνει λόγο για σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας αφού τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και το Νομαρχιακό νοσοκομείο Σύρου, κωφεύουν στα αιτήματα του νησιού εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάποια στιγμή το μοιραίο.

Επιπλέον, το Κέντρο Υγείας του νησιού είναι ακέφαλο, ενώ από τις 6 Δεκεμβρίου 2013 δεν θα μπορεί να συνταγογραφείται φαρμακευτικό σκεύασμα.

Ο Δήμαρχος του νησιού, στην μηνυτήρια αναφορά, αφού εξέθεσε το ιστορικό των προσπαθειών του για την βελτίωση της κατάστασης, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσφατο στοιχείο της παραίτησης της Επιστημονικής Διευθύντριας και της αναπληρώτριάς της στο Κέντρο Υγείας Τήνου, καθώς και στο γεγονός ότι σύμφωνα με έγγραφο που φέρει την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, αρχής γενομένης από το υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, στο Κέντρο Υγείας Τήνου, υπηρετούν επτά γιατροί εκ των οποίων δύο Γενικοί ιατροί και μία Παθολόγος. Μέχρι τώρα, οι γενικοί Γιατροί υποχρεώνονται σε κάλυψη 15 εφημεριών των μήνα ο καθένας ακόμη και τον Αύγουστο 2013. Η δε παθολόγος, σύμφωνα με την αναφορά διορίστηκε στο ΕΣΥ σε μεγάλη ηλικία, αδυνατεί να προσφέρει στα πλαίσια των καθηκόντων της και να εκτελέσει εφημερίες παρόλα αυτά, εξακολουθεί παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Δημοτικού Συμβουλίου, να καταλαμβάνει την συγκεκριμένη οργανική θέση γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω Κέντρο Υγείας της Τήνου, καταγράφονται περίπου ένα εκατ. αφίξεις και αναχωρήσεις το καλοκαίρι ενώ εξυπηρετούνται 10.000 κάτοικοι του νησιού- οποίο σημειωτέον δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Επιπλέον, τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με μεταφορς τους με πλωτό μέσο στην Σύρο (έδρα του Νομαρχιακού νοσοκομείου και σε πιο επείγουσες περιπτώσεις με αεροδιακομιδές στην Αθήνα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ακόμη, στηλιτεύει και στην στάση του ΕΚΑΒ, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα αεροδιακομιδών εξαιτίας του γεγονότος της οικονομικής κρίσης σε συνδιασμό με τον μεγάλο αριθμό των νησιών που δεν διαθέτουν νοσοκομείο.

Παρόλα αυτά, ο δήμος σημειώνει ότι ξεπερνώντας πάρα πολλά εμπόδια το νησί παρείχε πρωτοπόρα Υπηρεσία παροχής Αμεσης Ιατρικής Βοήθειας σε έκτακτα και σοβαρά περιστατικά για όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού που περιλαμβάνει και την μεταφορά τους με ελικόπτερο στην Αθήνα. Η κατάσταση αυτή, πρέπει να αξιολογηθεί και ποινικά, πριν συμβεί το μοιραίο, ή τα μοιραία, καταλήγει ο Δήμαρχος στην αναφορά του.

Πηγή: onmed.gr